Det visar resultaten från en studie vid Akademiska sjukhuset, som publiceras i nätupplagan av facktidskriften International journal of colorectal disease.
– Metoden är visserligen ett säkert och enkelt sätt att ta prov från slemhinnan i ändtarmen, men den ger för osäkra resultat för att vara acceptabel som testmetod i en allmän screening för upptäckt av tarmcancer, säger professor Lars Påhlman vid sjukhusets kirurgiska klinik.
Metoden som testats bygger på analys av dna-innehållet i ett slemprov, som tas från ändtarmen. Om slemmet innehåller mycket dna kan det komma från cancerceller som lossnat från en tumör någonstans i tarmen.
Metoden utvecklades av forskare i England, som hade testat den på ett 100-tal patienter när studien i Uppsala drog igång för drygt två år sedan. De engelska forskarnas resultat verkade lovande.
Uppsalastudien omfattar 185 patienter som av olika skäl skulle undersökas med så kallad tarmkikare och 60 patienter som skulle opereras för tarmcancer. Proverna visade ingen tydlig koppling mellan höga dna-mängder i provet och tarmcancer.
– Att upptäcka tarmcancer genom denna form av dna-analys visade sig vara svårare än vi trodde. Det största problemet med metoden i dess nuvarande form är att det är svårt att veta om dna:t i provet kommer från människoceller eller från bakterier, säger Lars Påhlman.