Ny DNA- metod för att spåra tarmcancer
En helt ny DNA-baserad metod för att upptäcka tumörer i tarmen har börjat prövas vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. I prövningen vid Akademiska sjukhuset erbjuds 1 000 personer, som av olika skäl ska undersökas med tarmkikare, och cirka 150 patienter som ska opereras för tarmcancer att delta.
Tarmcancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige och näst efter lungcancer den cancerform som skördar flest liv. Årligen insjuknar mer än 5 000 kvinnor och män i tarmcancer och 2 500 dör till följd av sjukdomen.
- Dödsfallen skulle kunna vara betydligt färre om fler fall upptäcktes i ett tidigt skede när chansen till bot är nära nog 100 procent, säger Lars Påhlman.
Den nya metoden bygger på analys av DNA-innehållet i ett slemprov, som tas med hjälp av en ballong som förs upp i ändtarmeen via ett litet rör. Om slemmet innehåller mycket DNA kan det komma från cancerceller som lossnat från en tumör någonstans i tarmen.
- Tumören som cellerna lossnat från kan finnas på en helt annan plats än där provet tagits. För att hitta tumören måste patientens hela ändtarm och tjocktarm i ett nästa steg undersökas med så kallad tarmkikare, säger Lars Påhlman.
Den nya metoden har utvecklats av forskare i England. De har testat den på ett 100-tal patienter.
- Metoden verkar mycket lovande, men innan den kan mer allmänt tas i bruk måste deras goda resultat bekräftas i fler studier, säger Lars Påhlman.
I prövningen vid Akademiska sjukhuset erbjuds 1 000 personer som av olika skäl ska undersökas med tarmkikare och cirka 150 patienter som ska opereras för tarmcancer att delta.
- Med så många deltagare bör vi få en god uppfattning av om DNA-innehållet i ett slemprov på ett tydligt sätt skiljer sig mellan dem som har respektive inte har tarmcancer, säger Lars Påhlman.
Några länder har redan infört en allmän hälsokontroll för att upptäcka tarmcancer. I dessa hälsokontroller lämnar deltagarna avföringsprover. De som visar sig ha blod i avföringen kallas till en ingående undersökning med tarmkikare.
- Metoden är dock inte särskilt träffsäker. Ungefär hälften av alla patienter med tarmcancer har inte blod i avföringen och bara var tionde person som har blod i avföringen har det till följd av tarmcancer, säger Lars Påhlman.
Han hoppas att den metod som nu prövas vid Akademiska sjukhuset ska kunna användas för att upptäcka en högre andel av de patienter som verkligen har tarmcancer och samtidigt ge betydligt färre falsklarm än när undersökning av blod i avföringen används för att sålla ut vilka som ska undersökas med tarmkikare.
Men kommer i en framtida allmän ?tarmkontroll? verkligen människor som känner sig friska att vara beredda att testas med en så ?intim? metod som provtagning i ändtarmen med hjälp av ett plaströr och en liten ballong?
- Provtagingen är smärtfri, ofarlig och tar bara någon minut. De som vet att tarmcancer är en så vanlig och så dödlig sjukdom bör inte låta sig avskräckas av att provet tas i ändtarmen. Redan i dag är ju många män vana vid att läkare kollar deras prostata med hjälp av ett finger i ändtarmen, säger Lars Påhlman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!