Den tolfte januari träder den nya organisationen i kraft. Det innebär att den som vill ha färdtjänst måste ringa till en trafikcentral som drivs av kommunen, tidigare har det räckt att ringa ett taxibolag som är anslutet till färdtjänstsystemet. Via den nya växeln ska resorna för samordning pusslas ihop. Fler ska dela på samma bil.
– Idag är 98 procent av resorna ensamresor. Det kostar mycket och är inte bra för miljön. Om fler kan åka med samma bil så kan effektiviteten öka. Idag är det många färdtjänstresenärer som reser färdtjänst till och från vårdinrättningar, något man inte får göra med färdtjänst. Genom trafikcentralen kommer vi att kunna hjälpa resenärerna att resa med rätt utförare. I dag betalar kommunen runt fyra miljoner kronor för resor som egentligen ska bekostas av landstingets sjukresor, säger Josefine Åhrman, tf chef för kommunens färdtjänst.
Möjligheten att resa ensam blir dock kvar. Men det kommer att bli betydligt dyrare än att samåka. En resa från Sävja till Stora torget beräknas kosta 80 kronor för den som reser själv. Bara 40 kronor vid samåkning, 17 mindre än med den gamla taxan. Vissa får högre taxor. En resa från Gränby centrum till Storvreta ökar från 49 till 80 kronor. Vill passageraren åka ensam kostar det 160.
– Att en del får ökade kostnader mot i dag, även om de samåker, beror på zonindelningen. Men de allra flesta som väljer att samåka kommer få betala mindre. Kostnaden för en resa blir också fast. Det förra systemet byggde på att resenärerna betala de 30 procent av körningen. Det kunde göra att resan varierade beroende på taxibolag, säger Josefine Åhrman.
Reaktionerna har över lag varit positiva, även om en del inte gillar samåkningen. En ledsagare som hört av sig till UNT säger att flera pensionärer tror att väntetiderna blir längre om fler ska samåka.
Enligt Josefine Åhrman ska det röra sig om 20 minuter längre restid för en resa under 50 minuter.
– Vi räknar med runt 40 procent längre tid för längre resor som överstiger 50 minuter från punkt A till B, säger hon.
De resenärer som har behov av ledsagare under själva taxiresan tvingas söka om ledsagartillstånd innan den tolfte januari. Det har också väckt irritation.
– Ledsagare behovsprövas i samband med samåkning. Har man inte behov av ledsagare under själva färden har resenären möjlighet att välja det dyrare alternativet och resa ensam och då har även resenären möjlighet att ta med en medresenär utan extra kostnad, säger Josefine Åhrman.
Totalt ska nio taxibolag sköta körningarna. De kommer att rankas efter säkerhet, kvalité och kundnöjdhet.