Studie: nytt samband mellan mejerifett och hälsa

Kostråden säger: välj magra mejeriprodukter. Nu utmanas rådet av ny forskning från Uppsala, som visar att högt intag av mejerifett minskar risken för hjärt- kärlsjukdom.

Högt intag av mejerifetter visade sig ge bättre hjärt- kärlhälsa, i en ny studie från bland annat Uppsala universitet.

Högt intag av mejerifetter visade sig ge bättre hjärt- kärlhälsa, i en ny studie från bland annat Uppsala universitet.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Uppsala2021-09-22 12:10

I studien som gjorts av bland andra forskare vid Uppsala universitet har 4 150 stycken 60-åringar i Sverige fått sitt blod analyserat. Därefter har de följts i 16 år för att se hur många som dött av hjärtattack, stroke eller andra så kallade allvarliga cirkulationssjukdomar. 

Det visade sig att när forskarna justerat för andra kända riskfaktorer var risken för att drabbas av hjärt- kärlsjukdom lägst för dem med höga nivåer i blodet av en särskild fettsyra som finns i mejeriprodukter. Högt intag av mejerifett innebar heller ingen ökad risk för död.

Resultaten från Sverige jämfördes sedan med data från 17 liknande studier i tre länder. Där bekräftades resultatet från Sverige.

– Vi såg att personerna med de högsta nivåerna av denna särskilda fettsyra faktiskt hade lägst risk för hjärt-kärlsjukdom. Det här sambandet är väldigt intressant. 

Det säger Matti Marklund som forskar om nutrition vid Uppsala universitet. Han är också verksam vid The George Institute for Global Health i Australien och Johns Hopkins University i USA.

Men han är noga med att framhålla att det inte går att dra för stora växlar av resultaten. 

– Vi behöver fler studier för att bättre förstå hur mejeriprodukter och mejerifetter påverkar vår hälsa. Våra resultat ska tolkas försiktigt då de delvis kan ha påverkats av andra faktorer än konsumtion av mejeriprodukter. Vi behöver ännu mer forskning för att förstå dessa samband. I vår studie kan vi dock inte se att mejerifett verkar öka risken för hjärt-kärlsjukdomar, säger Matti Marklund.

Livsmedelsverkets råd för mejeriprodukter inleds på hemsidan med en uppmaning att byta till magra mejeriprodukter. Rådet är också att leta efter nyckelhålsmärkta produkter. Men det är inte läge att se över några kostråd, påpekar Matti Marklund.

 – Vi har gjort en studie och man ska inte ändra några kostråd bara utifrån en enda studie. Och det vi gjort är en observationsstudie och vi har alltså inte tagit reda på vad som ligger bakom det vi sett, vad som är hönan och ägget så att säga. I och med att vi tittar på fettsyror i blodet kan vi inte heller säga vilka typer av mejeriprodukter de kommer från, för vi vet inte vad deltagarna i studien har ätit.

Enligt honom finns det gott om vetenskapligt stöd för att rekommendera magra mejeriprodukter i kostråd, men det finns dåligt med kunskap när det gäller faran med fetare mejeriprodukter. Resultaten sätter ljuset på det osäkra kunskapsläget inom området, säger Matti Marklund.

– Det har kommit fler och fler studier som visar att det kanske inte bara är fetthalten det handlar om, utan att typen av mejeriprodukt är nog så viktig. Exempelvis finns studier som visar att ost sänker kolesterolhalten jämfört med smör. Jag hoppas att vår studie kan bidra till diskussionen om hur farliga produkter med högfetthalt egentligen är, säger han. 

Nya rön om vår mat och våra kostvanor röner ofta stor uppmärksamhet och inte sällan debatt. Redan har den nya studien uppmärksammas av flera medier i olika länder.

– Det märks att det här är ett område som är av stort intresse. Exempelvis har brittiska Guardian och Daily Mail skrivit om studien, säger Matti Marklund.

Forskningsstudien är ett samarbete mellan forskare i Sverige, USA och Australien. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Plos medicine. 

Så säger råden

Enligt Livsmedelsverkets kostråd ska du välja magra mejeriprodukter och byta ut varor med högre fetthalt mot ett magert alternativ. "Välj magra, osötade produkter som är berikade med D-vitamin", skriver verket. 

Råden uppmanar också till vara "mejerismart": "Mager mjölk innehåller lika mycket näring som fet, mindre mättat fett och färre kalorier. Titta efter Nyckelhålet!".

I råden står också att magra produkter bidrar till minskad risk för bland annat högt blodtryck, stroke och typ 2-diabetes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!