Ferielönen höjs med fem kronor i timmen för alla. För de som slutar nian och har lägst timpenning innebär det en tio procentig ökning, från 51 till 56 kronor i timmen.
En större förändring är att feriejobben sprids ut under året. Tanken är ungdomar ska kunna jobba både på höstlovet och på jullovet. Kommunen provade med höstlovsjobb för 40 ungdomar år 2016. Det slog väl ut så nu utökas antalet platser till 100.
– Hittills har mycket fokus legat på sommarjobben. Vi tror att det finns en grupp ungdomar som också vill och har behov av att tjäna en slant under andra lov. Det kan handla om elever där föräldrarna inte har råd att ge månadspeng, säger Ulrik Wärnsberg (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden vid Uppsala kommun.
Tanken är att ungdomarna ska kunna hjälpa till inom exempelvis äldreomsorgen eller förskolan.
– Det kan handla om att läsa en tidning för en äldre en kväll eller ta en promenad.
Ska inte ungdomarna i första hand läsa läxor och försöka klara skolan?
– Jo. Det här får naturligtvis inte konkurrera med skolan, säger Ulrik Wärnsberg.
Nytt är också att kommunen ska försöka bryta traditionella könsbundna mönster när feriearbeten fördelas. I dag får lika många killar som tjejer ett feriejobb. Men hur det ser ut när själva arbetsuppgifterna fördelas ska ses över så att inte bara tjejer hamnar på förskolorna och inom vården. Kommunen ska dessutom erbjuda jobb mer strategiskt inom områden där det finns framtida rekryteringsbehov.
– Det är ju främst inom vård och omsorg och förskola. Vi tror att vi kan intressera unga för det via sommarjobben. De får nosa lite på yrket och väljer senare kanske att utbilda sig och arbeta inom kommunen, säger Ulrik Wärnsberg.
Feriejobben beräknas kosta kommunen drygt 19 miljoner kronor i år. Det är 1,2 miljoner mer än förra året.