Ny hästambulans invigd
På torsdagen invigdes den första hästambulansen vid universitetsdjursjukhuset i Ultuna. Den saknar blåljus och utrymme för hästen, men har utrustning för röntgen och ultraljud.
Med hjälp av den nya hästambulansen ska hästar slippa ta sig till kliniken i Ultuna. Här är det veterinären Malin Santesson som ska undersöka hästen Kurt 32 ledd av sin ägare Cecilia Arhammar.
Foto: Rolf Hamilton
Till det yttre är fordonet en större Nissan med skåpmodul, men innehållet i skåpen är desto ovanligare. Här finns diverse kirurginstrument för hästar och utrustning för endoskopi; med hjälp av en mikrokamera ska man på plats kunna undersöka luftvägarna hos hästen. Här finns även en portabel röntgenutrustning samt ultraljud för att kunna erbjuda kvalificerad hästsjukvård på fältet.
- Den stora vinsten med det här är kompetensen och all utrustning. Vi kommer att kunna göra mer ute på fältet, säger hästveterinären Malin Santesson.
Tidigare har besöken på fältet gjorts av en allmän veterinär. Med den nya hästambulansen kommer hästägarna få besök av veterinärer specialiserade på just hästar. Upptagningsområdet är Uppsala med omnejd.
Hästambulansen ska kunna åka ut på alltifrån vaccinationer till dräktighetsundersökningar och halta hästar. Ofta är uppdragen inplanerade men det ska även kunna ske snabba utryckningar.
Men något blåljus på taket får hästambulansen inte ha.
- Vi har inte ansökt om det och det är ytterst sällan vi har så bråttom, säger Malin Santesson.
Tanken är att hästarna inte ska behöva uppsöka hästkliniken mer än nödvändigt. I stället ska veterinärerna oftare kunna utföra behandlingar på plats i stallen.
På torsdagen var det invigning av den nya hästambulansen vid universitetsdjursjukhuset. Direkt efter invigningen bar det av med fordonet till Norra Norbystallet där Cecilia Arhammar väntade med sin femårige häst, "Kurt 32". Cecilia Arhammar är positiv till den nya hästambulansen.
- Det måste vara bättre att göra saker på plats. Många hästar är inte helt enkla att lasta och särskilt inte om det är en situation där hästen till exempel är halt.
Med hjälp av hästambulansen ska flertalet återbesök, som tidigare krävde en ny klinikvistelse, kunna utföras hemma hos hästen.
Daniel Jansson
daniel.jansson@unt.se 018-478 14 17
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!