Ny hjälm ger titthålskirurgi i 3D

Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har i veckan för första gången testats en ny teknik för titthålsoperationer. Sjukhuset är först i Europa att pröva en specialhjälm som ger kirurgen en tredimensionell bild av operationsområdet.

Under titthålsoperationen behöver urologkirurgerna Michael Häggman och Benny Holmström inte titta på TV-skärmen för att få besked om hur de ska skära bort prostatacancern.

Under titthålsoperationen behöver urologkirurgerna Michael Häggman och Benny Holmström inte titta på TV-skärmen för att få besked om hur de ska skära bort prostatacancern.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2005-01-28 00:00
— De första operationerna har gått till och med smidigare än förväntat. För mig som kirurg är det en stor fördel att få ett djupseende även vid en titthålsoperation, säger docent Michael Häggman vid urologiska kliniken.

Minikamera
Sedan flera år används vid kliniken titthålsteknik för både njur- och prostatacanceroperationer. Vid sådana operationer förs både operationsinstrumenten och en minikamera förs in genom centimetersmå hål i buken. Tack vare kameran kan kirurgerna hela tiden på en tv-skärm se hur de rör instrumenten inne i operationsområdet.
— Nackdelen är att tv-bilden är tvådimensionell till skillnad från det naturliga tredimensionella seendet. Men det problemet övervinns med den nya specialhjälmen, säger Michael Häggman.
I stället för att titta på operationsinstrumenten eller på en tv-skärm får kirurgen titta på två små tv-monitorer som hänger ner från hjälmen. De visar fortlöpande de båda bilder — en till högerögat och en till vänsterögat — som tas med en "dubbelkamera" inne i kroppen. Precis som vid visning av vanliga stereobilder bearbetas de två bilderna i hjärnan till vad som uppfattas som en enda tredimensionell bild.

Styr med rösten
Hjälmen innehåller också en rad andra finesser. Med rösten kan kirurgen till exempel vid behov styra att den visar upp tidigare tagna röntgenbilder eller ger besked om patientens blodtryck eller puls.
— Titthålstekniken var ett mycket stort framsteg. Med den nya tekniken bör de rimligtvis kunna utföras med ännu bättre precision och därmed minskad risk för att nerver skadas eller andra komplikationer, säger Michael Häggman.
Han förväntar sig till exempel att färre patienter än i dag efter en prostatacanceroperation ska få bestående problem med att hålla urinen och impotens.

Kan bli sjösjuk
De båda hjälmar — en till huvudoperatören och en till operationsassistenten — som nu prövas har utvecklats av ett amerikanskt företag. Michael Häggman tror att de kan bli ett både bättre och billigare alternativ till de operationsrobotar som prövas vid bland annat karolinska sjukhuset i Stockholm.
— En fördel med den här tekniken jämfört med robottekniken är till exempel att kirurgen fortfarande rent fysiskt kan känna i fingrarna hur stort motstånd operationsinstrumenten möter inne i kroppen och därmed anpassa sin egen kraft därefter, säger han.
Det finns dock en påtaglig nackdel att använda den nya operationshjälmen, åtminstone för den som har lätt att bli sjösjuk.
— Om den som har hjälmen på sig rör mycket på huvudet kan hjärnan få svårt att få ihop att den inte får helt nya synintryck på de båda monitorerna. Följden kan bli kraftigt illamående. Det hände faktiskt min operationsassistent häromdagen, säger Michael Häggman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om