Ny immunterapi mot blåscancer

En ny sorts behandling, immunstimulerande genterapi, som uvecklats av forskare i Uppsala har kunnat bota urinblåscancer hos möss. Under nästa år kan i bästa fall de första prövningarna på patienter av immunterapin komma igång.

Uppsala2004-10-14 00:00
Det framkom vid ett seminarium vid Rudbecklaboratoriet i Uppsala på onsdagen där flera forskare under rubriken Forskare utmanar cancer presenterade sin forskning för journalister.
— Tanken med metoden är att stimulera immunförsvaret så att det slår specifikt mot och dödar blåscancercellerna varhelst i kroppen de befinner sig, säger professor Thomas Tötterman, ledare för forskargruppen som utvecklat den.
Behandlingen använder ett ombyggt vanligt förkylningsvirus, som försetts med genen för ett immunaktiverande ämne som heter CD40L. Eftersom viruset lätt tas upp av cancercellerna kan på detta sätt genen för CD40L överföras till dem.
— På så sätt kan tumörcellerna fås att börja tillverka tillräckliga mängder av CD40L för att aktivera så kallade mördarceller i det egna immunförsvaret. Mördarcellerna söker upp och dödar blåscancercellerna, förklarar Thomas Tötterman.

Botade cancer
I försök på friska möss har vaccination med tumörceller som försetts med den immunaktiverande genen helt kunnat förhindra senare utveckling av blåscancer och hos möss med blåscancer har behandling med det "ombyggda" förkylningsviruset botat cancersjukdomen. Hos möss som fått enbart förkylningsviruset har blåscancern däremot inte kunnat stoppas.
— I djurförsöken har effekterna av "vaccinationen" varit mycket specifika. Varken normala celler i urinblåsan eller till exempel lungcancerceller har påverkats, och djuren uppvisar inga biverkningar, säger Thomas Tötterman.
Med de lyckade djurförsöken som grund har forskarna nu ansökt till Läkemedelsverket och den forskningsetiska kommittén vid Akademiska sjukhuset om att få pröva den nya immunterapin på en mindre grupp patienter med blåscancer, som haft otillräcklig effekt av gängse behandling.

Undersöker biverkningar
Precis som hos försöksmössen ska patienterna få det förändrade förkylningsviruset i en lösning som lokalt tillförs själva urinblåsan.
— Dessa första prövningar är i första hand avsedda att undersöka eventuella biverkningar av behandlingen och vilka doser som behövs för att stimulera immunförsvaret. Men vi hoppas också få en uppfattning om effekten mot själva cancersjukdomen, säger Thomas Tötterman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om