Ny kritik mot Lövsta slakteri

Lamm som lyfts i ullen och elpĂ„fösning. Återigen kritiserar veterinĂ€rstudenter Lövsta slakteri. Ansvarig pĂ„ slakteriet bĂ„de avfĂ€rdar och instĂ€mmer.

Maria Lundesjö Ahnström, kvalitetsansvarig pÄ Lövsta slakteri.

Maria Lundesjö Ahnström, kvalitetsansvarig pÄ Lövsta slakteri.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2013-06-19 08:47

Efter fyra dagars praktisk undervisning pÄ Lövsta slakteri var fem veterinÀrstudenter i Ärskurs fyra sÄ upprörda att de skrev ett brev till Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Kritiken handlar om att separat box för sjuka djur saknas, att dÄligt utformade drivgÄngar medför frekvent anvÀndning av elpÄfösare och att utgödslingen och avflödet i stallarna fungerar dÄligt. Dessutom har studenterna sett lamm lyftas i ullen.
– Det Ă€r svĂ„rt att flytta fĂ„r, men det stĂ„r tydligt i vĂ„ra rutiner att vi inte fĂ„r lyfta dem i ullen och det vet personalen om. Vi jobbar stĂ€ndigt med att pĂ„minna personalen, sĂ€ger Maria Lundesjö Ahnström, kvalitetsansvarig pĂ„ Lövsta slakteri.

En separat box för sjuka djur krÀvs inte pÄ i mindre slakterier. De fÄ gÄnger ett sjukt djur kommer in mÀrks en box med en lapp, berÀttar hon. NÀr det gÀller utgödslingen skrapas boxarna mellan omgÄngarna av djurtransporter.
– Sedan samlas det skit nĂ€r djuren stĂ„r dĂ€r men vi kan inte stĂ€da nĂ€r det stĂ„r tio grisar i en box, det skapar stress, förklarar Maria Lundesjö Ahnström.

Hon hÄller med om att elpÄfösare anvÀnds för ofta och ser möjliga förbÀttringar.
– Det finns en klack i golvet som vi hĂ„ller pĂ„ att bygga bort och mattan Ă€r mörk vilket Ă€r obehagligt för djuren, sĂ„ den ska vi ljusa upp, sĂ€ger hon.
SamrÄdsgruppen för Lövsta slakteri har gÄtt igenom brevet och vad som kan förbÀttras. De konstaterade Àven att studenterna behöver förberedas bÀttre inför mötet med slakteriet. En del blir chockade.

SLU gick ut stort med att Lövsta slakteri skulle vara ett modernt mönsterslakteri. I sjÀlva verket Àr det ett medelstort standardslakteri med enkla lösningar som fungerar tillrÀckligt bra.
– Vi ska leva upp till djurskyddslagstiftningen, men vi ska ocksĂ„ tjĂ€na pengar. Vi Ă€r inte sĂ€mre Ă€n nĂ„got annat slakteri, men vi har högre förvĂ€ntningar pĂ„ oss, sĂ€ger Maria Lundesjö Ahnström.
Anne-Marie Dalin, vice dekanus för veterinÀrutbildningen, tillÀgger att en del byggnadstekniska brister hade kunnat undvikas om personer med god kompetens inom slakterihantering konsulterats.
Flera saker har förbÀttrats sedan tidigare kritik. LÀnsstyrelsens handlÀggare Kristina Jansson nÀmner drivgÄngen och grindssystem.
– NĂ€r vi var dĂ€r i mars kunde vi inte se att nĂ„got kvarstod att göra i lokalerna.
I dagslÀget handlar problemen om handhavandet av djuren, enligt Kristina Jansson.

Lövsta slakteri under lupp
Lövsta slakteri Àgs av Sveriges Lantbruksuniversitet och drivs av privatÀgda Lövsta Kött AB. Det invigdes i augusti 2011. Redan samma höst blev slakteriet anmÀlt av en SLU-student. LÀnsstyrelsen pÄpekade dÄ flera brister som har ÄtgÀrdats. Varje vecka gör Livsmedelsverket en kontroll av de levande djuren.
Lokalerna blev felbyggda frÄn början eftersom det var oklart vem som skulle Àga slakteriet och ingen ville ta pÄ sig kostnader.
Det unika med Lövsta slakteri Àr att slaktgÄngen kan följas via fönster pÄ övervÄningen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om