Regeringens tar i alldeles för mycket för att åstadkomma begränsade administrativa fördelar med förslaget att införa högskolestiftelser
- Jag har skojat och sagt att det vore som att skjuta mygg med bazooka med de här förändringarna. Samtidigt finns andra och ännu viktigare delar där förslaget tar i alldeles för lite, säger Uppsala universitets rektor Eva Åkesson.
På onsdagen antog Uppsala universitets styrelse, konsistoriet, ett yttrande över förslaget som är ute på remiss. Huvudbudskapet i remissen är att den ökade autonomi och självständighet som universitet och högskolor velat ha i decennier inte kommer att nås med de föreslagna förändringarna. Konsistoriet avvisar därför regeringens förslag, och menar att det nu krävs en bred diskussion om hur lärosätena bäst bör vara organiserade. Regeringen är rätt ute som vill ändra på dagens läge, där lärosätena är myndigheter som exempelvis Livsmedelsverket och Försäkringskassan, men det liggande förslaget är dåligt utrett och kommer inte att leda till någon förbättring.
- Vi på Uppsala universitet tar gärna en aktiv roll i den diskussion som nu måste starta. Men det här behöver också diskuteras brett politiskt. En ny lösning för vår organisation ska kunna hålla i århundraden och ska inte vara något som vinglar lite mellan valen, säger Eva Åkesson.
Det har kommit signaler från utbildningsdepartementet om att man lyssnat på den hårda kritiken, som framförts på debattsidor och i nyhetsartiklar i bland annat UNT, och att man ska göra ett omtag och utreda frågan ytterligare.
– Det räcker inte att fila lite till på det här förslaget. Det här är en stor fråga som alla måste gå till botten med, säger Anders Malmberg, prorektor på Uppsala universitet.