Socialstyrelsen har tagit över Hälso- och sjukvårdsnämndens roll som granskare av sjukvården. Vid Socialstyrelsen har man inrättat enheten för enskilda klagomål.
Sedan årsskiftet går patienters och anhörigas anmälningar dit i stället för till HSAN. En annan förändring är att läkare inte längre kan få en erinran om de begått ett tjänstefel.
– Socialstyrelsen vill inrikta sig mer på systembrister, bakomliggande orsaker till att fel uppstår. Genom att rätta till bristerna uppnår man en bättre säkerhet i vården, säger Helene Dahl Fransson som är tf enhetschef.
Hjärt- och lungsjukas riksförbund är en av flera remissinstanser som fått yttra sig inför lagändringen. Allan Larsson, ordförande i Uppsalaavdelningen, tycker att det är svårt att ta ställning till om förändringarna kommer att leda till det bättre för patienterna.
– Det vore alldeles fel om man avlägsnar ansvaret från den enskilde läkaren men också bra om man ser till sjukvården i sin helhet.
Socialstyrelsen har sedan årsskiftet fått in 2 200 anmälningar mot hälso- och sjukvården.
– Vi har utrett och fattat beslut i många ärenden, men ännu inga beslut som innehåller kritik och krav på åtgärder. Vi håller dock precis på och slutför sådana beslut, säger Helene Dahl Fransson.
Enligt Filippa Nyberg, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset, är förändringarna som patientsäkerhetslagen innebär stora.
– Sjukvården är en högriskverksamhet. Vid vårdskador och misstag i sjukvården har man tidigare haft en tendens att peka ut individer som syndabockar, säger hon.
Patientsäkerhetsutredningen kom fram till att det tidigare systemet tenderade att bli skuldbeläggande på en enskild i stället för att man rättade till grundproblemet.
– Även om det finns en enskild som gett fel spruta eller medicin så kan det bero på ett systemfel. Ofta är det organisationen som behöver förbättras. Men upptäcker man att det finns riskindivider i verksamheten så ska man ha rutiner för att hantera sådant. Jag kan inte se annat än att vi som förut måste skydda patienten från olämpliga personer i vården, säger Filippa Nyberg.
Lagstiftningen tydliggör dessutom vårdgivarens ansvar för patientsäkerhetsarbetet och eventuella brister i verksamheten. Bland annat ska vårdgivarna snarast informera patienter som drabbats av en vårdskada, och patienter och närstående ska ha möjlighet att bidra till patientsäkerhetsarbetet hos vårdgivaren.
– Den nya patientlagen tvingar oss att bli bättre i klagomålshantering, information och kommunikation med patienterna, till exempel aktivt fråga alla patienter efter deras synpunkter, säger Filippa Nyberg.