- Hos flertalet av patienterna försvann tumörerna helt eller minskade kraftigt, utan att de fick några biverkningar, säger professor Thomas Tötterman.
Tillsammans med kollegorna professor Per-Uno Malmström, doktor Truls Gårdmark och docent Angelica Loskog rapporterar han i nätupplagan av den välrenommerade cancertidskriften Clinical Cancer Research resultaten för de åtta första patienterna med aggressiv urinblåsecancer som fått den nya behandlingen.
- Resultaten är uppmuntrande, men det behövs fler och betydligt större prövningar innan vi säkert vet värdet av denna helt nya form av immunstimulerande genterapi, säger Thomas Tötterman.
Immunterapi vid cancer innebär att immunförsvaret stimuleras för att angripa tumören. Vid cancer i urinblåsan har sedan 30 år tillbaka försvagade tuberkulosbakterier sprutats in för att åstadkomma en inflammation som kan ha effekt på ytliga tumörer.
- Den behandlingsformen ger dock ingen vaccinationseffekt och är verkningslös vid spridd eller aggressiv cancer. DeMed den nya metoden kan vi däremot åstadkomma denna vaccinationseffekt, säger Thomas Tötterman.
Metoden bygger på ett förändrat förkylningsvirus, som innehåller genen för det immunstimulerande ämnet CD40L. När det förändrade viruset sprutas in i urinblåsan och infekterar cancercellerna där leder detta till att dessa celler börjar tillverka och släppa ut CD40L-proteinet.
-Detta drar i?gång en kedjereaktion som i slutänden leder till att en slags vita blodkroppar, T-mördarceller, aktiveras och specifikt angriper och dödar cancercellerna, säger Thomas Tötterman.
De åtta patienterna prövade den nya behandlingen i väntan på att deras urinblåsa ändå skulle opereras bort, men forskarna hoppas att kommande prövningar ska visa att behandlingen kan vara så effektiv att en sådan operation kan undvikas. De hoppas också att metoden ska kunna användas för att behandla helt andra cancerformer än urinblåsecancer.
-Nyligen avslutade försök på hundar med svårbehandlat malignt melanom visar till exempel god effekt när det immunstimulerande förändrade viruset sprutats in i tumörerna, säger Tomas Tötterman.