Ny lyxkrog i höst

Uppsala behöver mer flärd. Det tycker stjärnkocken Rafael Löfstedt. I höst öppnar han ett exklusivt hotell med tillhörande finkrog i Odinslund.

- Jag är tackam för att jag får vara med och driva det här, säger prisbelönte kocken Rafel Löfstedt. a behöver en finkrog.

- Jag är tackam för att jag får vara med och driva det här, säger prisbelönte kocken Rafel Löfstedt. a behöver en finkrog.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2009-05-08 06:00
City skrev för ett år sedan om hotellsatsningen, som leds av fastighetsägaren Miab förvaltning. Hotellet, som ska heta Villa Anna, blir litet och lyxigt. Det kommer att rymma tre sviter, sju dubbelrum och ett enkelrum.
- Standarden blir riktigt hög. Det behövs lyxiga hotellrum i Uppsala, många som kommer till stan och turistar i dag väljer att bo på Grand i Stockholm, säger Rafael Löfstedt, som blir vd för bolaget.

I ursprungsplanerna fanns ingen gourmetkrog. Rafael Löfstedt - som tidigare jobbat på bland annat Edsbacka, Wermlandskällaren, Guldkanten och Sigtuna Stadshotell - var inte med från start. Han tog kontakt med Miab sedan han i City läst om hotellplanerna, och föreslog att hotellet skulle utrustas med en finkrog. Något som Miab nappade på.
- Det är något som verkligen behövs i Uppsala. Och sedan vi började diskussionerna har ju både Wermlandskällaren och Guldkanten stängt, så vi känner oss ännu mer säkra på det här, säger Rafael Löfstedt.
Men en efter en har ju finkrogarna här lagts ned, det tyder väl på att konceptet inte funkar i Uppsala?
- I en så stor stad som Uppsala måste det gå att driva en finkrog, och det ska vi bevisa nu. Det handlar om att göra det tillräckligt bra. Jämför med fotboll: säger man att man ska spela i allsvenskan måste man ha spelare som platsar i allsvenskan.

Med sig i nya köket har han kollegan och delägaren Markus Eriksson, som senast kommer från hyllade krogen Oaxen i Stockholms skärgård. Inriktningen blir svensk, närproducerad mat.
- Det nordiska köket är på väg framåt, jag själv gillar det väldigt mycket, säger Rafael Löfstedt som tror att varmrätterna kommer att gå på mellan 200 och drygt 300 kronor.
Restaurangen ska även ha affärsluncher. I källarvalvet, samma valv där Grottan för hemlösa tidigare låg, planeras för vin- och chokladprovningar. Och så får hotellet en festvåning med plats för uppemot 50 gäster, tänkt att rymma exempelvis bröllopsmiddagar.
Satsningen är med andra ord omfattande och renoveringen av huset har pågått i ett år. Öppnandet har skjutits upp ett par gånger, men till hösten ska allt vara klart och i oktober-november är det premiär för såväl hotell som restaurang.
Rafael Löfstedt och Markus Eriksson kommer inte bara att stå för matlagning och servering utan även ibland hjälpa till i receptionen.
- Hotellet är så litet, så det blir mycket hemma-hos-känsla. Det känns jättespännande, jag har drömt om att öppna egen krog sedan jag var tolv. Att det är hotell också är bara extra roligt.


FAKTA
Från gratis kalvsylta till vinprovning


Huset med adress Odinslund 3 är från 1874. Det har tidigare varit privatbostad, flickskola och församlingshem.
Husets källarvalv var under namnet Grottan en värmestuga för hemlösa mellan 2000 till december 2007, då verksamheten flyttade till korsningen Nedre Slottsgatan-Drottninggatan. Senast något serverades i källarvalvet var det gratis kalvsylta med rödbetor till hemlösa. Nu blir valvet finkrogens vinkällare, där slutna sällskap ska kunna testa vin, whiskey och choklad.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om