Ny metod kartlägger cancer

En ny metod kan med pet-kamerans hjälp kartlägga dottertumörerna hos kvinnor med spridd bröstcancer.

Pet-undersökning. Med pet-kameran är det nu möjligt att spåra om dottertumörerna hos kvinnor med spridd bröstcancer kan behandlas med så kallade HER2-hämmare.

Pet-undersökning. Med pet-kameran är det nu möjligt att spåra om dottertumörerna hos kvinnor med spridd bröstcancer kan behandlas med så kallade HER2-hämmare.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-05-31 15:00

Metoden, som har utvecklats av forskare vid pet-centrum och Akademiska sjukhusets onkologklinik, presenterades på söndagen vid den amerikanska cancerkongressen ASCO i Chicago.

– För att välja behandling är det jätteviktigt att veta om kvinnan har så kallade HER2-positiva metastaser. En stor fördel med vår nya metod är att man inte behöver göra komplicerade undersökningar av vävnadsprover för att ta reda på detta. Dessutom slipper kvinnorna obehaget av själva protagningen, säger Henrik Lindman, överläkare vid Akademiska sjukhusets cancerklinik.

HER2 är ett protein som finns i stor mängd på ytan av cancercellerna hos patienter med HER2-positiv bröstcancer. Ju mer av HER2-proteinet som finns på cancercellerna, desto aggressivare brukar de växa.

– Dessbättre har vi sedan några år fått läkemedel som är mycket effektiva mot just HER2-positiv bröstcancer. Däremot är dessa så kallade HER2-hämmare utan effekt om cancercellerna inte har HER2-proteinet på ytan, säger Henrik Lindman.

Den nya pet-metoden använder ett litet protein, en så kallad affibody, som specialkonstruerats för att fungera som målsökare och fästa vid HER2-proteinet. Sedan en dos av affibodyn sprutats in i ett blodkärl transporteras den vidare till resten av kroppen och och kommer att skicka signaler till pet-kameran om den fastnar i vävnader med mycket av HER2-proteiner.

Vid ASCO-kongressen redovisade Henrik Lindman resultaten från en första studie i vilken 16 kvinnor med spridd bröstcancer undersökts med den nya pet-kamerametoden.

– Pet-undersökningen ger inte bara svar på om metastaserna är HER2-positiva eller inte. När de är det verkar undersökningen också ge en bra bild av hur mycket HER2-protein de tillverkar, vilket kan påverka valet av behandling, säger Henrik Lindman.

Ett oväntad upptäckt var att en och samma kvinna ibland kunde ha både dottertumörer med och utan HER2-proteinet.

– Det är ett mycket intressant och viktigt fynd. Det talar för att man i sådana fall måste övervaka tumörutvecklingen noga och utöver behandlingen med HER2-hämmare lägga till behandling med till exempel cellgifter, säger Henrik Lindman.

Men vilken roll spelar behandlingen när en cancer hunnit avsätta dottertumörer och enligt läroböckerna inte längre är botbar?

– Väldigt mycket. Tidigare dog hälften av kvinnorna med metastaserande HER2-positiv bröstcancer inom två år. I dag lever hälften fortfarande efter drygt fyra år. Nästan var femte lever mycket länge, i många fall utan tecken på sjukdom, säger Henrik Lindman.

Fakta Var femte får dottertumörer

Årligen får cirka 8 000 kvinnor i Sverige diagnosen bröstcancer och cirka 1 400 avlider av sjukdomen.

Cirka var femte kvinna med bröstcancer får dottertumörer i andra delar av kroppen. Var sjunde har det redan vid diagnosen.

Uppemot en femtedel av kvinnorna med spridd bröstcancer har HER2-positiva tumörer. Hos kvinnor utan spridd bröstcancer är andelen med en HER2-positiv tumör betydligt lägre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om