Det avtal om så kallad målrelaterad ersättning som tecknats mellan Akademiska sjukhuset och hälso- och sjukvårdsstyrelsen för 2010 ger akutmottagningen 15,8 miljoner kronor i ersättning för första halvåret i år. Men mottagningen måste klara att ta hand om 80 procent av patienterna inom fyra timmar. Kravet höjs till 90 procent under tredje kvartalet. Klarar inte akuten det så dras fyra miljoner kronor av.
Urban Säfwenberg, som är verksamhetschef räknar inte med att uppfylla kraven i år.
– Nej. Som lägst klara akuten att ta emot 60 procent av patienterna inom fyra timmar, som mest 72 procent. Med den nya observationsavdelningen ökar möjligheterna, säger han.
Personal som kontaktat UNT är dock kritisk till satsningen och hävdar att de patienter som tas in på akuten i praktiken blir kvar där. De slussas bara vidare till en ny enhet där de tas om hand av akutens personal. Det hela är bara ett sätt att klara 4-timmarsgränsen, och få del av ”väntetidsmiljonerna”. Det tillbakavisa dock Urban Säfwenberg.
– Observationsavdelningen kommer att ta hand om patienter som vi behöver undersöka under ett antal timmar för att se om de ska läggas in eller få åka hem. Där få de mat och en varm säng efter att ha fått en första bedömning. Patienterna finns på akuten i dag och ligger i korridorer på hårda britsar - det är inte värdigt. Det här är en ny vårdform, ett mellanting mellan akutvård och inläggning, säger han.
Hur kötiden ska räknas är en fråga för sig, anser han. Handlar det om en kort inläggning eller en långt besök? Det är en fråga om hur landstinget mäter vårdproduktion. Maximalt 24 timmar ska en patient kunna ligga på avdelningen. Personal och flera fackliga organisationer är dock oroliga för att inte resurserna kommer att räcka till. Anna Rask Andersen från läkarföreningen anser att det måste till mer personal. Det gör också Vårdförbundet. Rose-Marie Andersson från kommunal säger att hennes medlemmar känner oro för att inte klara jobbet i en redan hårt pressad situation.
Urban Säfwenberg anser att dagens personalstyrka räcker.
– Patienter som i dag ligger utspridda på akuten kommer att samlas på ett ställe. Det blir lättare att ta hand om dem då. Vi har många vakanser som vi måste tillsätta så jag tror inte vi kommer att behöva utöka personalen. Vi samlar dem i stället och kan jobba effektivare, säger han.
Personalen kommer dessutom att behövas på båda ställena. Inträffar en svår situation på akuten så ska de kunna hjälpa till där på kort varsel. Därför är det viktigt att enheterna är tätt knutna till varandra.
Anna Rask-Andersen, som i grunden är positiv till satsningen hoppas att allt ska gå bra.
– Men risken är stor att vårdplatserna fylls upp av patienter som borde läggas in. Grunden till alla problem är att vi har för få på sjukhuset i dag, säger hon.