Nya smällen mot äldrepolitikerna: Bör inte få ansvarsfrihet

Nu kommer nästa smäll mot ansvariga politiker efter våldtäktsskandalen: de får underkänt av kommunens egna revisorer. Den stora frågan är om kommunfullmäktige kommer kräva hela nämndens avgång.
– Ett viktigt beslut för kommunen och kommunens anseende, säger Kajsa Wejryd, vice ordförande i kommunrevisionen.

84-åriga Elsa berättade i UNT om att hon våldtogs av en man i hemtjänsten, en man som tidigare blottat sig för henne men som ändå fått jobba kvar.

84-åriga Elsa berättade i UNT om att hon våldtogs av en man i hemtjänsten, en man som tidigare blottat sig för henne men som ändå fått jobba kvar.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2025-04-14 12:37

UNT rapporterade häromveckan att kommunens äldreförvaltning samt ansvariga politiker i äldrenämnden får svidande kritik av externa granskare. Kritiken gällde agerandet under och efter sexövergreppen mot äldre inom hemtjänsten.

Nu har kommunrevisionen, som består av politiker, enhälligt kommit fram till att äldrepolitikerna inte bör få ansvarsfrihet. De har nämligen skött sitt uppdrag för dåligt under 2024.

– Det innebär att de får underkänt av oss. Ett betyg som man inte tar till ofta, det är väldigt ovanligt, säger Kajsa Wejryd (S), vice ordförande i kommunrevisionen.

Innebär det här att de bör avgå?

– Det bestämmer inte vi, utan det är upp till kommunfullmäktige att avgöra. Men absolut bör det bli konsekvenser. Man måste komma tillrätta med de missförhållanden som vi pekar ut.

undefined
Hösten 2024 avslöjade UNT att det skett våldtäkter och grova sexuella övergrepp inom hemtjänsten samt stora brister i Uppsala kommuns agerande.

Vad är det värsta missförhållandet?

– Att människor kommit till skada, det har funnits brister i styrning och kontroll.

Det har konstaterats att hemtjänstpersonal inte vetat hur de skulle rapportera missförhållanden. Det ledde till att larm från äldre om sexuella övergrepp inte togs om hand, vilket i sin tur gjorde att våldtäkter kunde ske. I sitt beslut skriver kommunrevisionen bland annat att lagar, föreskrifter och kommunfullmäktiges mål inte har följts "vilket betytt att basala frågor i omsorgen om äldre såsom trygghet och säkerhet inte upprätthållits".

Förslaget att inte ge äldrenämnden ansvarsfrihet ska kommunfullmäktige ta ställning till den 28 april. Det kan leda till konsekvensen att äldrenämnden måste avgå. Men fullmäktige kan också välja att inte gå på revisorernas linje – och även om de gör det kan det bli utan krav på avgång.

Cecilia Forss (M) sitter i äldrenämnden och har haft uppdrag som politisk revisor i många år. Hon förstår kommunrevisionen till fullo.

– Jag tycker att det var ett alldeles självklart beslut. Vår interna kontroll av hemtjänsten har helt enkelt inte fungerat, säger hon. 

Vad borde följden bli?

– Det här är något vi borgerliga nu diskuterar. Jag personligen tycker att hela nämnden ska ställa sina platser till förfogande, säger hon.

undefined
Cecilia Forss (M) tycker att hon och övriga politiker i äldrenämnden bör avgå.

Som UNT rapporterat har oppositionen under hösten varit mycket kritisk till både det politiska styrets och äldreförvaltningens sätt att hantera krisen. Oppositionspolitikerna har reserverat sig mot beslut, velat få mer information från förvaltningen för att kunna agera samt tidigt krävt en extern granskning. Ändå är det hela nämnden som nu får underkänt.

– Jag tycker väl kanske att vi i oppositionen gjort det vi kunnat. Men samtidigt är det ju hela nämnden som är ansvarig, så vi får ta konsekvenserna, säger Cecilia Forss

Tobias Smedberg (V) är ordförande i äldrenämnden. Han delar vare sig kommunrevisionens eller Cecilia Forss bedömning.

– Det är jätteallvarliga övergrepp som skett inom äldreomsorgen. Men vi har från nämnden agerat på varje ny information med kraft och snabbhet, säger Tobias Smedberg och syftar på de många åtgärder om ökad säkerhet för de äldre som politikerna klubbat igenom efter UNT:s granskning.

undefined
Tobias Smedberg (V), ordförande i äldrenämnden, tycker att kommunrevisionen har fel.

Men ni bär ju det yttersta ansvaret för att de här sexövergreppen kunnat ske?

– Jag tror inget löser sig för att man sparkar en nämnd för strukturella brister som finns i alla kommuner, bland annat för lite kunskaper hos personalen och att cheferna har för många under sig. Det är något som den här nämnden jobbat för att åtgärda ända sedan vi tog över 1 januari 2023. 

Tobias Smedberg pekar även på att kaoset inom Nybys hemtjänstområde, där våldtäkterna skedde, grundlades redan 2022 när kommunen tog över från det privata företaget Attendo.

– Det var innan den här nämnden tillträdde, säger han

Men kaoset har ju fortsatt i högsta grad sedan dess?

– Ja, men det tar tid med förändringar. Såklart kan det vara frustrerande.

Vad tror du att Uppsalas medborgare tänker om äldrenämnden inte skulle avgå, trots att ni inte får godkänt?

– Det får väljarna visa vid nästa val. Jag hoppas att de förstår att vi gör allt för att det inte ska hända igen.

undefined
Äldrenämndens vice ordförande Jonas Segersam (KD) tycker att kommunrevisionen gör rätt bedömning.

Jonas Segersam (KD) är vice ordförande i äldrenämnden och en av de som under hösten varit mest kritisk till förvaltningens och den politiska majoritetens agerande.

– Jag tycker att kommunrevisionens slutsats är bra och rättvisande, säger han.

Vore det rimligt att hela nämnden avgår?

– Vi har inte pratat ihop oss men om styret är beredda att avgå tänker jag att det är naturligt att även vi avgår.

Fotnot: I en tidigare version var Maria Rosander (SD) med på en bild i samband med denna artikel. Hon satt dock inte i äldrenämnden under 2024, utan tog över efter partikollegan Anders Sehlin 1 januari 2025.

Ansvarsutkrävande

Kommunrevisionen har i uppdrag att granska att kommunen sköter verksamheter enligt lagar och föreskrifter

Enligt kommunallagen är ansvarsutkrävande en central del av den lokala demokratin. Varje år går kommunrevisionen därför igenom kommunens verksamhet, som ett slags bokslut.

Det är sedan politikerna i kommunfullmäktige, alltså kommunens "riksdag", som beslutar hur man ska ställa sig till kommunrevisionens förslag till beslut. 

Sveriges kommuner och regioner (SKR) betonar i en särskild skrift vikten av ansvarsprövningen: "Ansvar och ansvarstagande, tydlighet och transparens är centralt för rättssäkerhet, förtroende och legitimitet. Det måste vara möjligt för medborgaren att få veta vad som beslutas och vad som uträttas, vilka resultat och effekter det blir och vem eller vilka som är ansvariga. Det är en grundsten i den lokala demokratin och en förutsättning för ett ansvarsutkrävande från medborgarnas sida."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!