Maskinen har testats i centrum två dagar i vecka under maj månad och testerna ska fortgå till och med augusti. Kommunen har redan sett att det haft effekt.
– Problemen med de miljö- och hälsoskadliga partiklarna PM10 går ned kraftigt vid våra mätstationer varje gång maskinen rengjort gatorna. Det är en otrolig skillnad. Vi skulle behöva ett par som gick jämt, säger Åke Westling, enhetschef vid gatu- och trafikkontoret som leder testerna.
Maskinen suger upp sten och partiklar och är monterad på en lastbil. I praktiken fungerar den som en jättestor dammsugare. Det innebär att den tar hand om alla små partiklar som finns på vägbanan.
– Med vanliga maskiner kommer vi inte åt dem. PM10 syns inte med blotta ögat och blir kvar på asfalten. Det är som ett fint stoft som vi andas in. Med den här maskinen kan vi suga upp dem och få bort dem från city, säger Åke Westling.
Företaget bakom uppfinningen heter Disab Tella AB från Vallentuna utanför Stockholm. Maskinen heter Disa Clean och testas förutom i Uppsala också i Stockholm som har liknande problem med partiklar i delar av city. Bolagets vd Lars Lind har utvecklat den utifrån en vakuumteknologi för industrier som företaget jobbat med i över 25 år.
– Det här är också lösningen på arbetsmiljöproblemen med sopning av gator. Det dammar inget alls när man kör så risken för silikos, stendammslunga, elimineras, säger han.
För Uppsalas del ska Disa Clen fungera som komplement till det dubbdäckförbud och hastighetsbegränsningar som ska införas i centrum.
Skulle kommunen kunna slopa förbuden med regelbunden sopning?
– Det tror jag inte. Man ska nog se det här som ett komplement. Vi skulle behöva ett par som gick jämt, säger Åke Westling.
Och så är det förstås en ekonomisk fråga. En Disa Clean kostar nära tre miljoner kronor att köpa in. Den dagliga grovstädningen av centrum skulle behöva göras ändå.
– Om vi köper eller inte är en politisk fråga. Nu ska vi först testa under ett antal månader, säger Åke Westling.