Ny stadsdel genom Sigtunas invånare

NYHETER. Blanda boende för äldre och yngre. Bygg modernt och ekologiskt. Det är två meningar från Sigtunaborna som Sigtuna kommun och byggbolaget NCC tagit fasta på inför ett eventuellt bygge av nya stadsdelen Norra Sigtuna stad.

Uppsala2014-02-18 17:13

Tre möten med Sigtunas invånare under förra året, har lett fram till en del av en visionsrapport kring den eventuella stadsdelen Norra Sigtuna stad vid Pilsborondellen. Någonstans mellan 300 och 350 personer totalt kom till dessa möten och då får man väl utgå från att det kanske var flera av dessa som gick på alla mötena. I onsdags den 8 maj presenterades arbetet och platsen var förstås den närbelägna Sigtuna brandstation.

- Att på ett tidigt stadium ta med invånarna är ett helt unikt arbetssätt. Om fem år kommer det att vara vanligt, men det kräver ett större engagemang från alla inblandade, säger Jan Ytterborn, arkitekt och processledare för Norra Sigtuna stad.
Meningar som framkommit under medborgarmötena är till exempel: "Tala om en komplettering, en fortsättning av Sigtuna i stället för en ny stadsdel" och "Värna om småskaligheten". Detta har arkitekterna tagit fasta på och skissar en ny stadsdel med stor inspiration från den nuvarande där gaturummet är centralt. Till exempel nämns tomter som inte är bredare än tolv meter. Småskaliga kvarter. Gator och vägar ska utformas som ett rutnät, på så sätt skapas många ingångar och utgångar till området. För att motverka segregation ska både hyresrätter, bostadsrätter, villor och även kontorsbyggnader byggas tillsammans, inte i olika områden. Handeln planeras vara småskalig och flera grönområden inne i stadsdelen är önskvärt.

Att döma av planerna på takterasser, ekologiskt och miljövänligt byggande så framstår det ändå inte som att det blir ett område för alla på hela den socioekonomiska skalan.
-Även Sigtunabornas egna barn behöver någonstans att bo när de flyttar hemifrån. Det är kommunens sak att försöka pressa priserna så att alla har möjlighet att bo i den nya stadsdelen, säger Lars Bryntesson, (S) kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun.

NORRA SIGTUNA STAD

En visionsstyrd stadsplanering är att tillsammans med medborgare och övriga intressenter i projektform ta fram en vision för hur stadsutvecklingen i det aktuella området bör se ut och vad den ska innehålla.
Nästa steg i planeringen är rådslaget som hålls den 27 maj till den 3 juni. Då får alla som bor i Sigtuna och som fyller 16 år i år, rösta ja eller nej till förslaget.
Om det blir ett ja i rådslaget kan ett beslut tas i kommunstyrelsen redan i juni i år om ett startbesked för bygget.
Första inflyttning i området kan då bli aktuell år 2015. Hela projektet beräknas ta 20-25 år att färdigställa

Källa: www.norrasigtunastad.se samt presskonferens

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om