Ny studie ska kartlägga hälsoeffekter av rökförbudet

Inför rökförbundet på restauranger startar en ny studie kring hur serveringspersonalens hälsa påverkas av övergången från en rökig till en rökfri arbetsmiljö.

Uppsala2005-04-13 00:00
— Studien kommer att en kommer att ge värdefull kunskap i strävan att minska skadorna av såväl passiv som aktiv tobaksrökning, säger docent Eva Lindberg, verksamhetschef vid lung- och allergikliniken vid Akademiska sjukhuset.
Serveringspersonal, bartenders och croupiers på restauranger, pubar, nattklubbar och casinon på nio orter, däribland Uppsala, erbjuds att delta i studien.
— Studien ska omfatta såväl personal som inte röker och till personal som regelbundet röker, snusar eller använder andra nikotinprodukter, säger Eva Lindberg.

Andningsförmågan testas
De som deltar kommer att genom gå en hälsoundersökning, bland annat med ett test av andningsförmågan, vid lung- och allergikliniken före rökförbudet 1 juni, i höst och om ett år. De kommer också att på jobbet vid tre tillfällen ha på sig en apparat, som mäter hur mycket tobaksrök de utsätts för.
— Den här studien är inte minst viktig för de länder som ännu inte beslutat att införa tobaksfria serveringslokaler, säger Eva Lindberg.
Studien genomförs i samråd med branschens parter och vänder sig till såväl fackligt ansluten som oorganiserad personal.
— Inte minst är vi intresserade av att få kontakt med personal som arbetar i de ofta rökiga miljöerna på studentnationerna, säger Eva Lindberg.
Närmast ansvariga för kontollerna vid Akademiska sjukhuset är sjuksköterskan Maria Mare och undersköterskan Gunilla Hägg. Information om studien, bland annat hur man anmäler sig, finns också på webbadressen www.hotellrevyn.nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om