Nya alkoholvanor kräver nya åtgärder
Alkoholkonsumtionen ökar bland både män och kvinnor till följd av våra nya vanor. Forskning visar dock att man med enkla metoder kan minska konsumtionen och förebygga missbruk.
- Idag dricker vi ungefär 25 procent mer alkohol än på 90- talet, säger Ulf Guttormsson på CAN.
Storkonsumenterna har blivit fler, och bruket av alkohol har även stigit i vissa ungdomsgrupper och bland högutbildade medelålders kvinnor.
- Vi ser en ökad polarisering av konsumtionen, ungdomar dricker till exempel totalt sett mindre, men användningen har ökat bland en liten grupp unga tjejer.
I ett samhällsperspektiv kan man ännu inte se så stora effekter av att vi dricker mer, eftersom konsumtionen har ökat i grupper som tidigare drack lite.
- Det är främst ungdomars och storkonsumenternas drickande som leder till problem. Vi har ännu inte sett några effekter av de medelålders kvinnornas ökade användning. Det är inte de som ger sig ut på stan och bråkar eller kör rattfulla, säger Ulf Guttormsson.
Det bästa sättet att begränsa alkoholkonsumtionen är enligt CAN genom restriktioner, men man är medveten om att det är svårt att gå tillbaka till en mer restriktiv alkholpolitik.
Håkan Wrede på Alkoholkommitén menar att framför allt sjukvården måste bli duktigare på att jobba förebyggande.
- Internationella studier visar att några enkla frågor om alkoholvanor vid den årliga hälsokontrollen kan leda till att många högkonsumenter minskar sitt drickande.
En studie från Linköpings universitet har också visat att frågor om alkoholkonsumtion i samband med besök på akutmottagningen gett resultat. Vid en uppföljning sex månader senare hade storkonsumenterna minskat sitt drickande med i snitt 30 procent.
På folkhälsoenheten inom primärvården i Uppsala län jobbar man sedan förra året med förebyggande åtgärder.
- Vi försöker få alla vårdgivare att prata med sina patienter om alkohol. Vi genomför även utbildningar för personalen på vårdcentralerna om vikten av att prata om de här frågorna, säger Linn Malmer på Folkhälsoenheten.
Just nu jobbar man med uppföljning och det visar sig att det är lite si och så med resultaten.
- På några vårdcentraler fungerar det bra, medan man på andra enbart arbetar med vissa patientgrupper, som till exempel de som har högt blodtryck eller diabetes. Andra har ännu inte kommit igång med arbetet.
Under året kommer man även att utbilda nyblivna läkare för att de ska bli bättre på att upptäcka patienter med alkoholproblem.
- Det tar tid att förändra, men genom att informera läkare som kommer att finnas kvar i organisationen under en längre tid hoppas vi kunna ändra attityderna, säger Linn Malmer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!