Det började med kliande röda utslag i ansiktet på 18-åriga Katja Jonsäll. På en halvtimme spred de sig över hela Katjas kropp. Ett par timmar senare kräktes hon och de åkte upp på sjukhuset.
- Där sa läkarna "jaha, matförgiftning, en bakterie kan ge precis den här reaktionen", berättar Ann Thuvander, Katjas mamma.
Men hon blev misstänksam, tyckte att förloppet var lite för plötsligt för att det skulle vara en matförgiftning. Fem månader senare var det dags igen. Men den här gången var reaktionen mycket kraftigare. Efter att utslagen blossat upp och hon kräkts blev Katja okontaktbar och hennes mamma fick ringa ambulans.
Hon hade fått en allergichock, anafylaxi, som kan leda till livshotande tillstånd. På sjukhuset togs hon omhand men skrevs ut igen efter bara några timmar. Efter den pärsen åt inte Katja nästan något alls på en vecka. Sedan började hon med ett födoämne i taget på sin mammas initiativ. Hon testades också på sjukhusets allergimottagning för vanlig födoämnesallergi, men reagerade inte på vare sig ägg, mjöl, mjölk, eller nötter, de vanligaste allergenerna.
- Jag insåg att det inte kunde vara något som hon vanligen brukar äta och började söka själv på nätet och pratade med vänner som var läkare. Så jag insisterade på att Katjas prover skulle skickas till Karolinska för analys. De gav då positivt utslag för lupin.
Katja hade vid båda dessa tillfällen ätit färsk pasta av ett danskt märke. Enlig innehållsdeklarationen och företaget innehåller dock inte produkten lupin, men det kan räcka att lupinmjöl använts på samma plats som den här pastan tillverkats om man är extremt överkänslig. Lupin är en proteinrik baljväxt, släkt med jordnötter, sojabönor, ärter, linser och kikärter. Lupinfrön mals till mjöl och används ungefär som sojamjöl i olika matvaror.
- Man ska inte förväxla de ätbara eller söta lupinerna med de lupiner som vi har i våra trädgårdar. Trädgårdslupinerna är dessutom giftiga, säger Ylva Sjögren Bolin, kemist på Livsmedelsverket och specialiserad på matallergifrågor.
Lupin har använts i mat sedan ungefär början av 2000-talet men är inte jättevanligt i Sverige. Allergin är också sällsynt.
- Det finns EU-beslut på att om det finns lupin i matvaran måste det ovillkorligen anges i innehållsförteckningen med just ordet lupin, säger Ylva Sjögren Bolin.
Magnus Wickman är barnallergolog på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm och forskare på Karolinska institutet. Han har personligen aldrig stött på någon patient med lupinallergi.
- Det är extremt ovanligt att någon är allergisk enbart mot lupin. Första gången jag hörde talas om lupinallergi var för fem år sedan på en internationell barnallergikonferens i England. Och jag är ändå specialist. Det är inte troligt att en allmänläkare ute i obygden känner till den allergin, säger Magnus Wickman.
Symptomen vid födoämnesallergier kan vara allt från ganska lindrig klåda runt munnen till större besvär som eksem och astma. Färre än en promille får så allvarliga reaktioner som allergichock. För läkaren är det viktigt att lägga pussel med information från patienten om vad denne har ätit och vad maten innehållit.
- Ju fler nya ämnen och tillsatser livsmedelsindustrin använder sig av desto fler barn med överkänslighet kommer till våra allergimottagningar. En allergen som "kommit stort" bland barn de senaste åren är cashewnötter. För tio år sedan fanns de knappt att köpa i Sverige.
Han berättar om en pastasås med tomat och ost som innehåller just cashewnötter för att ge rätt konsistens. Den har gjort många barn sjuka. Men det kommer nya rön inom allergiforskningen.
- Förr sa man att man ska vara försiktig med soja om man är jordnötsallergiker, men det har svängt nu. Det man kan äta ska man äta. Det finns inga skäl att utesluta mat om man inte visat någon allergisk reaktion av den, säger Caroline Nilsson, barnallergiläkare på Sachsska barnsjukhuset.
Katja Jonsäll köper numera inget bröd alls och hon har alltid med sig en adrenalinspruta.