Nya arkeologiska fynd i Gamla Uppsala
Gravklot, ben, lerkärlsbitar och gropar som skvallrar om att de boende i kvarteret Berget ägnade sig åt tillverkning av tjära, är några av fynden som arkeologerna hittat under försommarens utgrävningar i Gamla Uppsala.
Arkeologen Ylva Bäckström är en av arkeologerna på Gamla Uppsala museum som just nu gräver ut området vid kvarteret Berget i Gamla Uppsala. I slutet av september väntas arkeologerna kunna dra fler slutsatser kring livet under äldre järnåldern i Uppsalatrakten.
Foto: Pelle Johansson
- En annan viktig iakttagelse är att vi hittat många gropar där vi tror att byborna tillverkade tjära. Sådana gropar har inte funnits i andra utgrävda byar i närheten. Det indikerar att det förekom någon sorts byteshandel byarna emellan, säger arkeologen Hans Göthberg.
Han tar med oss upp på en stenfylld höjd nära gården Berget. Här bodde troligen byns hövding ovanför det andra 15 000 kvadratmeter stora området som byn utgjorde.
- Sedan slutet av järnåldern har området varit åkermark. Min teori är att byn "försvann" när trakten kring Uppsala högar formades. Då samlades byborna där i stället, säger Hans Göthberg.
I september kommer fynden vid kvarteret Berget att samlas på Gamla Uppsala museum. Där kommer de att registreras och dokumenteras för att sedan fraktas till föremålsarkivet i Morgongåva. Förhoppningen är att fynden tillsammans med de föremål och iakttagelser från andra utgrävningarna längs E 4 ska ge en samlad bild om hur livet i byarna var under äldre järnåldern och hur samspelet mellan dem såg ut.
- Bara genom att titta på vilka sorters djurben vi hittar kan vi dra slutsatser om vilken sorts boskap de hade, vad de levde av och vad de åt, berättar Hans Göthberg.
Även om fyndhögen från utgrävningarna i kvarteret Berget väntas öka under sommaren, påträffas i regel relativt få redskap vid fornlämningar från järnåldern. Byborna återanvände i stället sitt järn, smälte ner det och tillverkade nya saker.
- Från vikingatiden, som följde järnåldern, hittar vi betydligt fler redskap. De hade det bättre ställt helt enkelt, säger Hans Göthberg.
Men arkeologerna räknar ändå med att hitta fler metallföremål när utgrävningarna fortsätter.
- I nästa etapp går vi djupare ner i marken och då kommer förmodligen antalet fynd öka, säger Hans Göthberg.
Några överraskningar förväntar han sig inte, men vet av erfarenhet att de brukar dyka upp.
Ett okvalificerat exempel i sammanhanget torde vara den plog från 1922 som nyligen påträffats av museets arkeologer.
Bildtext 1: Arkeologen Ola Korpås med hunden Ida har inlett de mer noggranna utgrävningarna vid kvarteret Berget i Gamla Uppsala där fynden i inledningsskedet varit flera gravklot, lerkärlsbitar och ben från djur och människor.
Bildtext 2: Detta är en bit från en lerkruka som tillverkats utan drejskiva. Tittar man extra noga syns kreatörens fingeravtryck.
Ettabildtext: Arkeologen Hans Göthberg är en av arkeologerna på Gamla Uppsala museum som just nu gräver ut området vid kvarteret Berget i Gamla Uppsala. I slutet av september väntas arkeologerna kunna dra fler slutsatser kring livet under äldre järnåldern i Uppsalatrakten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!