- Jag tycker att det här är jättespännande! Det här projektet är tio år gammalt. Det är nu vi ska se resultatet av arbetet, Anders Larsson, limnolog och vd för Fyrisåns vattenförbund.
Det gick inget vidare med registreringen av aspar förra året. Anders Larsson förklarar att fiskräknaren var felinställd.
- Den var utprovad på öring- och laxvatten, men det här bruna vattnet gjorde att det infraröda ljuset inte mäktade ta sig igenom.
Nu beskrivs den kraftiga vårfloden som ett hot. Anders Larsson säger att det kan hända att asparna nobbar trappan och lyckas ta sig upp ändå. Och då blir det inga registreringar i hans dator på kontoret i Fyrislund...
- Det må vara hänt i så fall, men vi vill ju gärna få några bilder på dem.
Via datorn kan han se registreringar av fiskarna i form av svarta skuggor. Utifrån storleken ska han sedan avgöra om det rör sig om en asp eller andra fiskar. För närvarande finns det ingen tanke på att installera en tv-kamera i vattnet.
- Vi vill få det här att fungera först innan vi köper på oss mer prylar.
Fiskräknaren har varit på land under vintern och skulle egentligen ha kommit på plats för flera veckor sedan. Men vårfloden har gjort det svårt att installera den.
- Vi vågar inte vänta längre. Det börjar gå upp mot 6-7 grader i vattnet och det är den här årstiden som aspen börjar vandra upp.
För Anders Larsson lever hoppet om att få se en asp med blotta ögat.
- Joel från länsstyrelsen såg en asp här förra året. Så vi vet att den fungerar, berättar Anders Larsson som utlovar ett pressmeddelande när den första aspen registrerats.
Nya aspräknaren ska räkna bättre
Blir asptrappan en flopp eller succé? I vår är det upp till bevis. På tisdagen började man installera fiskräknaren på nytt i Fyrisån, nu med en starkare infraröd stråle.
Fisktrappan vid Islandsbron.Fisktrappan vid Islandsbron.Gustav Johansson i torrdräkt och Anders Larsson.
Foto: Hans E Ericson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!