Nya åtgärder mot luftföroreningarna

Uppsala klarade utsläppsnormen för partiklar i stadsluften förra året med minsta möjliga marginal. Nu förbereds ett nytt paket med åtgärder för att klara framtida miljökrav.

På Kungsgatan har trafiken minskat med 40 procent.

På Kungsgatan har trafiken minskat med 40 procent.

Foto: Staffan Claesson/arkiv

Uppsala2014-04-08 13:29

En uppföljning av åtgärdsprogrammen för Uppsalas innerstadsluft visat att dygnsnormen för partiklar, PM10, överskreds vid 35 av 35 tillåtna dygn förra året. Det är en försämring mot året innan då normen bara överskreds 20 gånger. Kommunen klarade dock årsmedelvärdet. Utsläppen av kvävedioxider överskreds elva dygn, trots att det bara är tillåtet under sju.

Att luftmiljön försämrades mot året innan har flera orsaker. En är att vädret var sämre. Kommunen tvingades sanda mycket under vintern. Den torra och blåsiga våren gjorde att sand och vägstoft som rivits upp av bilarna dubbdäck spreds i luften.

Enligt uppföljningen har dock dubbdäcksförbudet haft effekt på partikelhalterna. Trafiken har minskat med tio procent i innerstaden jämfört med 2012. På Kungsgatan där dubbdäck inte är tillåtet har trafiken minskat med upp till 40 procent, trots att fler struntade i förbudet förra året än året innan.

Att Uppsala klarat normen under två år räcker dock inte för att långsiktigt hålla halterna under gräsvärdet och ingen vet vilka krav som kommer i framtiden. Därför håller kommunen just nu på att ta fram ett nytt och strängare åtgärdsprogram för innerstadens trafik. Programmet är dock inte klart och åtgärderna än så länge hemliga.

– Vi gör det för att vi anser att vi måste förbättra luftkvaliteten på sikt. De program vi har i dag räcker inte till för att säkra att vi klarar normerna varje år. Vi har för dålig luftkvalitet under för många dygn under året. Dessutom tror vi att det kommer nya och hårdare normer för luftkvalitén snart. De normer vi har i dag är gamla, säger Jenny Oltner vid kommunens enhet för strategisk utveckling.

Under de år som gått har forskningen kring luftföroreningar gjort stora framsteg. Forskarna har visat att föroreningarna orsakar fler sjukdomar än tidigare varit känt.

– Tio procent av lungcancerfallen anses orsakade av luftföroreningar. Till det kommer sjukdomar som astma och olika former av allergier. Barn som växer upp intill livligt trafikerade gator löper större risk att insjukna. Föroreningarna beräknas kosta samhället över 20 miljarder per år i form av sjukskrivningar och vård, säger Jenny Oltner.

En ljusglimt finns dock. Antalet äldre bilar byts ut mot nya modeller med bättre avgasrening. Å andra sidan så ökar antalet dieselbilar och tyngre bilar som är sämre för innerstadsmiljön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om