Nya chefsavhopp vid SLU

Krisen inom Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, fördjupas. Nu lämnar de två högsta ansvariga inom fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap sina uppdrag i protest mot nedskärningar.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2012-11-09 06:55

Nu har tre dekaner lämnat sin post på grund av krisen.

I tisdags beslutade SLU:s styrelse att hålla kvar vid sitt beslut om finansieringen av de kraftigt höjda hyrorna vid SLU. Det betyder att fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap får betydligt mindre bidrag från övriga universitetet än vad man menar att man blivit lovad. VH-fakulteten, där bland annat veterinärutbildningen ges, ska inrymmas i 1,7 miljardersbygget VH-centrum.

Nu kommer reaktionen på styrelsens senaste beslut.
– Jag och min prodekan Björn Ekesten har under torsdagen meddelat rektor att vi lämnar våra uppdrag med omedelbar verkan. Konsekvenserna av styrelsens beslut är så allvarliga att vi inte kan sitta kvar, säger Kerstin Svennersten Sjaunja.
Hon är mycket knapp i sina kommentarer.
– Det här är både väldigt jobbigt och väldigt känsligt, säger hon.

UNT har i en rad artiklar rapporterat om effekterna av förvandlingen av campus Ultuna med nybyggen för 3,5 miljarder kronor och den kris som följt. I våras avgick dekanen för en av de andra fakulteterna, Kristina Glimelius, i protest mot att man skulle få lov att vara med och stötta VH-fakulteten ekonomiskt. Nu avgår VH-fakultetens ledning i protest mot att stödet från de övriga fakulteterna blir för litet.

Inför ett tidigare styrelsemöte i höstas skickade avgående Kerstin Svennersten Sjaunja och Björn Ekesten en skrivelse där de gjorde klart att de nedskärningar som krävs för att klara de nya hyrorna skulle innebära så allvarliga konsekvensera att de inte skulle kunna ta ansvar för verksamheten. Företrädare för landets enda veterinärutbildning och för husdjursagronomutbildningen har också gått ut i UNT, i fackpress och internt med hård kritik mot nedskärningarna och mot hur ledningen hanterat frågan om hyreskostnaden.
– Så vi har flaggat för det här. Men när nu styrelsen väljer att stå kvar vid sitt beslut så tar vi konsekvensen av det och ber att få lämna våra uppdrag, säger Kerstin Svennersten Sjaunja.

Enligt information om styrelsens beslut som lagts ut på SLU:s medarbetarwebb har det gjorts nya konsekvensanalyser av vad finansieringssystemet för de höjda hyrorna skulle innebära för VH-fakulteten. Med de analyserna i ryggen väljer styrelsen att hålla kvar vid sitt inriktningsbeslut. Enligt informationen ser styrelsen med oro på VH-fakultetens ekonomiska situation och konstaterar att universitetet brustit i det sätt som byggprocesserna hanterats på tidigare.

Fakta

I mitten av oktober berättade UNT om en konsultrapport som sågade ledningen för Sveriges lantbruksuniversitets sätt att hantera förvandlingen av campus Ultuna. Kritiken gällde bland annat brister i styrning och kontroll.

Företrädare för landets enda veterinärutbildning och för utbildningen till husdjursagronom har i UNT varnat för att utbildningarna är allvarligt hotade på grund av de nedskärningar som måste till för att de nya hyrorna ska klaras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om