Sedan den 6 februari sitter en läkare häktad, misstänkt för flera våldtäkter på en vårdcentral i Uppsala.
De misstänkta offren är patienter och samtliga våldtäkter ska ha begåtts i samband med vårdbesök. Advokat Björn Åhlin företräder en av de målsägande:
– Det här är en fruktansvärd händelse. Min klient mår väldigt dåligt och händelsen har påverkat förtroendet för vården. Den misstänkte var en person som målsägande hade förtroende för, men i stället blev min klient utsatt för ett övergrepp, säger Björn Åhlin.
Advokat Behrang Eslami företräder en av de andra målsägande:
– Det rör sig om mycket allvarliga övergrepp som naturligtvis påverkat min klients mående negativt, säger han.
Åklagaren ville att tingsrätten skulle häkta läkaren för sammanlagt sex våldtäkter. Men Uppsala tingsrätt beslutade att häkta mannen på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, för fem våldtäkter mot fyra olika personer.
– Den ena gärningen bedömdes inte som våldtäkt, säger chefsåklagare Gunnar Brodin som leder förundersökningen.
Fem av våldtäkterna ska ha begåtts under en period på drygt två månader i början av förra året. En våldtäkt ska ha ägt rum redan under våren 2023.
Men det var i april förra året som historien började rullas upp.
I samband med en kroppslig undersökning utsattes en patient för något som upplevdes så obehagligt att personen valde att polisanmäla det inträffade.
Polisen inledde en utredning och kontaktade då verksamhetschefen på den aktuella vårdcentralen för att begära ut journalkopior.
– Det var första gången vi fick höra om misstankarna, säger Fredrik Settergren, regionens chef för Nära vård och hälsa.
Polisen kontaktade vårdcentralen en fredag i april. Läkaren var inte i tjänst den dagen.
– På måndagen förhandlade vi med facket om att omedelbart stänga av läkaren, säger Fredrik Settergren.
Medan läkaren var avstängd växte misstankarna mot honom. Det framgår av den anmälan som Region Uppsala nyligen lämnade in till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Via regionens patientnämnd kom det in ett klagomål mot läkaren som gällde "hur en läkarundersökning genomfördes".
En tredje patient berättade i samband med ett vårdbesök att patienten vid ett tidigare tillfälle träffat läkaren och varit med om en "konstig" undersökning.
I november i fjol fick regionen kontakt med en fjärde patient som ville framföra klagomål mot läkaren. Exakt vad patienten utsatts för är sekretessbelagt, men Region Uppsala skriver i sin anmälan till IVO att "det är ur vår synvinkel som arbetsgivare det allvarligaste klagomålet hittills."
Efter att Region Uppsala fick kännedom om den här fjärde händelsen beslutade de att avskeda läkaren.
– Eftersom det dök upp fler avvikelser under hösten valde vi att förhandla en omedelbar uppsägning med vederbörande, säger Fredrik Settergren.
Hur resonerar ni kring att personen bara är misstänkt och inte dömd?
– Vår bedömning är att de uppgifter som nått oss från de drabbade är allvarliga och samstämmiga. Alldeles oavsett vad polisutredningen resulterar i, är vårt förtroende för den här personen förbrukat, säger Fredrik Settergren.
Alla de fyra patienter som ska ha våldtagits har alltså själva inte polisanmält läkaren. Minst en av patienterna ska ha kontaktats av polis och åklagare – efter polisens kontakt med Region Uppsala – och på så sätt kommit in i utredningen.
– Så fort polisen får kännedom om att ett brott ägt rum är de skyldiga att upprätta en anmälan. Sedan måste den målsägande vilja delta i en utredning, säger åklagare Gunnar Brodin.
Kan fler personer ha blivit utsatta?
– Med tanke på att fyra personer har blivit utsatta kan vi inte utesluta att det finns ännu fler. Vi har en bra samverkan med regionen men i dagsläget har jag inte kännedom om några fler potentiella målsägare.
I samband med att läkaren häktades förnekade han brott.
– Jag har inga kommentarer, säger läkarens försvarsadvokat.
Den misstänkte läkaren överklagade häktningen, först till hovrätten och senare till Högsta domstolen. Hovrätten beslutade att mannen ska vara fortsatt häktad och Högsta domstolen beviljade inte prövningstillstånd.