Noaks ark med hög spaningsfaktor och två anatomiska teatrar. Så kan 1,7 miljardersbygget VH-centrum på Ultuna beskrivas.
Vi står i den spektakulära ljusgården i mitten av campus Ultunas nya landmärke. Här kommer studenter och forskare göra entré i den runda fyravåningsbyggnaden, som höjer sig över slätten.
– Både byggkostnader och investeringskostnader gynnas av den runda formen, förklarar Gabriel Vikholm, konsult på Ramböll och projektledare åt fastighetsägaren Akademiska Hus.
Det är stort och öppet, mycket trämaterial och gott om glasytor som gör verksamheterna i rummen intill synliga. Dagsljus strilar ned från taket genom en väldig elliptisk öppning, där eleganta trappor liksom hänger mellan etagen. Framförallt sett uppifrån ger det välvda gapet och den breda, liggande träpanelen omkring, en skeppskänsla.
– Man kan tänka på Noaks ark, de här verksamheterna handlar ju om djur, säger Gabriel Vikholm.
Eller är det ett vikingaskepp? Stora delar av den fornnordiska mytologin verkar ha flyttat in i huset. Här samsas hästarna Rim- och Skinfaxe bredvid urkon Audhumbla och korparna Hugin och Munin. Det är så rummen heter. Entrén ligger dessutom på guden Ulls väg, som skär genom Sveriges lantbruksuniversitets campus på Ultuna, som inte bara rymmer ett universitet utan båtgravfält från 600-talet.
Men det är inte nordisk mytologi det ska forskas och undervisas om här, utan på djur. Dessutom ska det inrymma Sveriges enda universitetsdjursjukhus. Turen går vidare till huskropparna där djuren kommer att finnas. I södra ändan ligger smådjursentrén, dit oroliga djurägare kommer att anlända med sina sjuka kaniner, hundar eller katter. Här ska det bli mer patientvänligt än i dag och enklare att hålla djuren åtskilda i väntrummet.
Vi passerar hästboxar, ridhus, utomhusstallar, operationsrum och går förbi gödselbyggnaden dit djurens lämningar forslas genom närmast helautomatik - en åtgärd för att bland annat minska smittspridning. Vi hamnar till sist i undervisningsdelen, hemvist för blivande veterinärer, djurskötare med flera. Här finns bland annat två anatomiska teatrar för obduktion inför studentpublik, byggda med Olof Rudbecks 1600-talsvariant i Gustavianum som förlaga.
– Arkitektfirman Nyréns var jublande glada över att få skapa dessa rum, berättar Gabriel Vikholm.
I den ena teatern sitter en skena i det höga taket som leder till frysrummet. Med rälsen ska en avliden, fullvuxen häst kunna köras ut i från frysrummet, hängande i bakbenen.
– En sådan här byggnad är så oerhört komplex och jag har fått vara med och bygga saker som jag aldrig förut gjort och aldrig kommer att göra igen. Men vi har jobbat mycket nära personalen i verksamheterna och jag tror att vi därigenom slipper många överraskningar när allt är igång, säger Gabriel Vikholm.
Han är mycket nöjd med slutresultatet.
– Lokalerna är fantastiska och kommer att samla forskare och studenter som suttit utspridda.
Det är här spaningsfaktorn kommer in. Dag Beskow på arkitektfirman Nyréns berättar att studenterna i en undersökning angav just goda spaningsmöjligheter som en viktig funktion i det nya huset.
– Det handlar inte bara om att kunna hitta en date, utan om att enkelt se och möta sin lärare, sin professor eller andra studenter. Närheten mellan människor och olika discipliner ser jag som det viktigaste som vi åstadkommit, säger Dag Beskow.
Ett mått på byggnadens storlek, fyra Uppsala Konsert och kongress, är att det dröjer nästan två timmar innan vi återvänt till ljusgången. Först i september hålls den formella invigningen. Men redan veckan före jul blev bygget efter drygt tre år formellt sett färdigt, i och med att byggentreprenaden godkändes.
– På kvällen kände jag hur mungiporna gick upp, medan musklerna sjönk ihop. Men det kunde jag och alla andra unna oss. Det här blir ett lyft för SLU, säger Gabriel Vikholm.