Nya färdtjänstregler kan ge längre restider

Många funktionshindrade befarar längre väntetider och resvägar när de kritiserade reglerna för färdtjänst och sjukresor nu börjar samordnas i länet. Först ut är Uppsala kommun, där en gemensam beställningscentral kan vara införd i slutet av nästa år.

Uppsala2007-06-20 00:01
Enligt Handikappföreningarnas samarbetsorgan (HSO) i Uppsala län är risken stor för ytterligare försämringar för färdtjänst- och sjukresenärerna. Dagens system med olika regler har kritiserats hårt, men HSO varnar för att följden kan bli ännu längre väntetider och resvägar om sjuk- och färdtjänstresenärer ska färdas i samma fordon. Samordnade transporter är en del i förändringen.
- Dessutom saknas en analys av konsekvenser, kostnader och hur servicen försämras, säger Lars Persson från HSO, som uppmanar ansvariga politiker att dra tillbaka förslaget.

Men resenärernas företrädare är inte överens. Uppsala pensionärsföreningars samarbetsråd (UPS) anser att förändringarna kan förbättra dagens system.
- Det ska vara likartade bestämmelser för sjukresor och färdtjänst. Vi har ännu inte sett detaljerna i förslaget, men gemensamma regler kan hjälpa till att eliminera orättvisorna, säger Birger Andersson från UPS.
I Uppsala kommun berörs 8000 färdtjänstberättigade av förändringarna samt alla som någon gång utnyttjar sjukresor. I dag, onsdag, väntas gatu- och trafiknämnden ge klartecken för en gemensam upphandling med Uppsala läns landsting av färdtjänst och sjukresor. Enligt politikerna leder systemet till bättre kostnadskontroll men också förbättringar för resenärerna när resorna kan bli mer flexibla. I dag får exempelvis en sjukresa inte göra uppehåll på vägen hem för den som behöver handla. I slutet av 2008 beräknas samordningen tas i drift.

Ännu finns inga besked om vilka konkreta förändringar som blir följden men beställningsrutiner, egenavgifter och taxor väntas bli justerade. En gemensam beställningscentral ingår också i planerna. En sådan fanns i Uppsala i början av 90-talet men fick hård kritik för krångel. Resenärerna har sedan dess själva kunnat beställa sin resa hos taxibolagen. Enligt ansvariga har dock ny teknik lett till att systemet blivit bättre.
FAKTA
Färdtjänsten finansieras av kommunerna medan landstingen svarar för sjukresorna. Resenärerna betalar själva en del av kostnaden, men reglerna och taxorna är olika. Samhället försöker sänka sina kostnader bland annat genom att få fler att resa med ordinarie kollektivtrafik. En samordning av sjuk- och färdtjänstresor har diskuterats i flera år i Uppsala län. Först i våras kunde partierna och länets kommuner i Regionförbundet enas om inriktningen. Tanken är att på sikt genomföra samma regler i hela länet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om