Nya fartkameror i länet
Riksväg 72 mellan Kvarnbolund i Uppsala förbi Heby till länsgränsen med Västmanland, samt riksväg 55 mellan Enköping och Litslena, får i sommar ytterligare åtta respektive fem trafiksäkerhetskameror.
Foto: Hans Lundgren
Kompletteringarna av ATK sker på hårt trafikerade riksvägar som inte är mötesfria det vill säga ombyggda med mittäcken.
— Lägre fart minskar krockvåldet och förre dödas och skadas i trafiken.
En del trafikjournalister misstror denna analys, men Magnus Axelsson är säker:
— Det är farten, det vill säga energin, som är farligast om olyckan är framme. Dessutom ger lägre hastighet mindre utsläpp av koldioxid.
Och Gröna Bilister håller med:
— Biltidningar hjälper läsare att undvika fartkamerorna och navigationssystem säljs med reklamen att de varnar för kamerorna. Syftet är att man skall fortsatt kunna köra fort där inte kameror finns. Det är en oansvarig populism, säger Mattias Goldman på Gröna Bilister.
De 700 ATK som hittills placerats ut över hela landet beräknas spara upp till 30 liv om året och ungefär 150 personer slipper bli svårt skadade.
— Vi hade önskat att fler vägar i Mälarregionen kompletterats med ATK i år, men anläggningarna är dyra. Varje enhet kostar 500 000 till 600 000 kronor att installera beroende på hur långt det är till el- och telefonanslutningar.
Polisen i regionen förfogar därtill över två mobila ATK. Bilderna på fortkörare hamnar i Vägverkets server och skickas därifrån till Rikspolisstyrelsen och vidare till polisens centrala utredningsenhet i Kiruna.
Varje dag ertappas fortkörare, även i Uppland:
— Men huvudpoängen är att man drar ner på farten. Även om en del ökar farten mellan kamerorna sänks den generellt.
Det händer, säger Magnus Axelsson, att ATK-installationer saboteras och skadas.
— Därför placeras de inte för ödsligt. Vägverkets personal kollar dem och deras skyltning varje vecka.
Men alla ATK i landet är inte på samtidigt:
— Nej, vilka som aktiveras slumpas ut, men det betyder att ingen vet när just de kameror man passerar är aktiverade för att ta blixtbilder. Kör man förbi en sådan kamera mer än fem kilometer över gällande hastighet kommer en avi med bötesbeloppet hem i brevlådan.
Ibland går ATK sönder eller måste servas, men reparationstiderna har snabbats upp betydligt, uppger Magnus Axelsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!