Nya bostadsområden och gator kräver att man jämnar Grindstugan med marken, enligt den detaljplan som finns på Uppsala kommun. Uppsala skyttegille har försökt att rädda kvar huset, men utan resultat. Rivningskontraktet gäller till 1 oktober. På fastighetskontoret jobbar man utifrån den detaljplan som finns.
– Det är detaljplanen som gäller. Den visar att en huvudgata ska dras fram över tomten där Grindstugan ligger, säger Karl Ingelstam som är projektledare på fastighetskontoret.
Därmed hotas skytteföreningens 150-åriga verksamhet av nedläggning. Marcus Åkerholm, före detta kassör i föreningen, säger att föreningens medlemmar är besvikna på kommunens agerande.
– Vi har gjort allt vi kan men vi har resignerat fått acceptera att kommunen på det här sättet hjälper oss gå i konkurs.
Föreningen har en lång historia med högt medlemsantal och skytteaktiviteter för skolungdomar i Uppsala. I dag har föreningen bara ett 50-tal medlemmar och Marcus Åkerholm säger att det beror på hotet om att huset ska rivas; Föreningen känner sig motarbetad och det finns inte ekonomiska medel eller ideella krafter för att orka driva verksamheten vidare.
– Vi känner att det räcker. Man kan inte behandla oss hur som helst. Vi har fört fram frågan om ersättningslokaler men fått kalla handen från kommunen.
Grindstugan, som är belägen mellan BMC och Rosendal, har sedan militärens avveckling i området legat på kommunal mark. Nu anses huset stå på ofri grund. Föreningen har delfinansierat sin verksamhet genom att hyra ut övervåningen till en kafé- och restaurangverksamhet. Nu är också den hotad.
– Jag är jätteledsen över det här, men mest för skytteföreningens skull. Vi har snart inga gamla anor kvar i Uppsala. Jag vill att huset ska stå kvar som ett minne över hur det var förr, säger Cecilia Waller som jobbar i restaurangen.
På Grindstugans entrédörr sitter en stor lapp med information om rivningshotet. Inne i lokalen ser det ut som vanligt med väggarna fulla av tavlor och prydnadsföremål. I ett hörn står porslinet som bär Uppsala skyttegilles emblem. I ett intilliggande rum finns ett prisskåp och längs en vägg hänger fotografier på skyttelag från förr.
– Jag tycker att det är fruktansvärt. Grindstugan har ju funnits så länge. Jag träffar på många äldre som berättar att de tog spårvagnen hit förr, säger taxichauffören Anette Holmberg som äter lunch när UNT besöker restaurangen.
Taxichauffören Birgitta Eriksson som sitter vid ett annat bord, tycker att Grindstugan har en gammaldags charm.
– Jag tycker att man kan försöka jämka lite och spara gamla kulturbyggnader som är kända för den äldre generationen. Det här var ju ett ställe som man gick till.
Busschauffören Kent-Ola Backlund berättar att han ofta stannar till och äter lunch. Över dagens portion, bestående av fisk i saffrans- och dragonsås, viftar han bort planerna på kontor och bostäder.
– Sådant kan de bygga på Uppsalaslätten i stället.
Lars-Gunnar Karlsson (M), ordförande i fastighetsnämnden, säger att han ska ta upp frågan om Grindstugan på nästa arbetsutskott. Men att ändra placeringen av en framtida bilväg är inte den stora frågan.
– Frågan är hur huset kommer att smälta in med sex- och sjuvåningshus intill. Det kräver lite yta runt huset och jag tror att man skulle få göra radikala förändringar i detaljplanen. Att inte få bygga på den marken kan få andra ekonomiska följder för hela projektet.