Nya krav bättre miljö för chinchillor

Länsstyrelsen i Uppsala riktar nya krav mot djurhållningen hos en Uppländsk uppfödare av chinchillor.

Uppsala2014-05-11 08:01

Enligt en oanmäld kontroll som länsstyrelsen gjorde på chinchillafarmen i början av april i år konstaterades brister i djurhållningen på nio punkter; bland annat uppfyller inte chinchillornas burar gällande måttbestämmelser - de är för små, ventilation och ljusinsläpp saknas eller är otillräckligt, även burarnas inredning får kritik på flera punkter. Dessutom anser länsstyrelsen att djurhållaren, som verkat i branschen i 50 år, saknar utbildning.

Enligt länsstyrelsen säljs djuren både som sällskapsdjur och för pälsproduktion. Totalt 113 djur fanns på anläggningen vid inspektionen, flera var honor med ungar.

– Chinchillorna har de basala kraven som mat och vatten uppfyllda. Men vi tycker att anläggningen som sådan har allvarliga brister, främst när det gäller djurens närmiljö, där de bor och lever. Vi för just nu en diskussion med uppfödaren om hur djuren har det, men vi har olika åsikter om det, säger länsveterinär Marie Dartgard.

Det är inte första gången som uppfödaren får kritik av länsstyrelsen. Redan år 2008 gjordes en inspektion vid farmen där bland annat storleken på burarna kritiserades.

Ägaren överklagade dock beslutet till förvaltningsrätten som gick på ägarens linje.

Enligt Marie Dartgard berodde det på att det finns två olika lagstiftningar från Jordbruksverket för hur burarna ska vara utformade vid uppfödning av chinchillor - en för sällskapsdjur och en för pälsdjur. Lagstiftningen för pälsdjur saknade dock datum när den skulle träda i kraft och gällde inte.

– Vi fick uppgift från Jordbruksverket att vi kunde använda oss av lagen för uppfödning av sällskapsdjur. Men det godkände inte förvaltningsrätten, säger hon.

Det var 2010. Varför gör ni något först nu?

– Vi har fått in flera anmälningar om att djuren far illa. Men vi har gjort bedömningen att vi inte kunnat göra något med framgång innan ny lagstiftning är på plats och det har tagit tid för Jordbruksverket. Den sista delen kom den första januari i år. Efter det har vi agerat, säger Marie Dartgard.

Vad tycker du om Jordbruksverkets miss?

– Jag vet inte om det var en miss eller inte. Vi har inte fått någon riktig förklaring på det.

Uppfödaren ska nu redovisa för Länsstyrelsen hur bristerna kan åtgärdas.

– Eftersom i stort sett hela innanmätet på anläggningen inte uppfyller de nya lagkraven så kan det bli frågan om stora investeringar. Men det är en sak för uppfödaren, säger Marie Dartgard.

På grund av tidigare trakasserier från djurrättsaktivister lever uppfödaren i dag under skyddad identitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om