Det framgår av den första studien som undersökt effekten på bakterier av det nya superporösa materialet, som forskare vid Uppsala universitet upptäckte av en slump för drygt tre år sedan.
– Våra resultat är mycket uppmuntrande. De öppnar för många tillämpningar, inte minst eftersom de möjliggör att förhindra bakterietillväxt utan att använda antibiotika, säger Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet.
Forskarna har i laboratoriexperiment undersökt hur några olika material, däribland Upsalite, påverkar tillväxten för hudbakterien Staphylococcus epidermidis. På huden brukar bakterien inte orsaka några besvär, men i andra delar av kroppen ger den ibland besvärliga infektioner. Den har även kopplats ihop med akne.
I försöken var Upsalite och magnesiumoxid de enda material som så gott som helt lyckades stoppa bakteriernas tillväxt.
– Det talar för att Upsalite bör kunna användas i till exempel kosmetiska puder eller krämer för att hindra uppkomst av åkommor som orsakas av bakterier. Tidigare har vi visat att Upsalite i de doser som har använts i experimenten inte skadar eller irriterar huden, säger Maria Strømme.
Enligt forskarna förklaras effekten på Staphylcoccus epidermidis framför allt av att Upsalite skapar en för bakterierna ogynnsam mer basisk miljö, men också de små Upsalite-partiklarna i sig liksom deras förmåga att stimulera så kallade fria syreradikaler att angripa bakterierna tros bidra till den.
– I fortsatta studier planerar vi att närmare undersöka dessa effekter och även hur Upsalite påverkar andra sjukdomsframkallande bakterier och mikroorganismer, säger Maria Strømme.
Fotnot: Studien är publicerad i tidskriften ACS Omega och kan läsas på http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acsomega.6b00124