Nya metoder för patientmaten

Akademiska sjukhuset bygger nytt tillagningskök och föreslår två tillagningsmetoder för patientmaten. De flesta kommer att få matportioner som värms upp, men patienter inom psykiatrin ska kunna få varmserverad mat.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Uppsala2016-03-01 19:07

Landstinget har tidigare beslutat att säga upp det nuvarande kostavtalet med Västmanland och att bygga ett nytt tillagningskök på Akademiska sjukhuset. Under 2015 har landstinget gjort en fördjupad utredning om produktions- och leveransmetod för patientmaten, skriver man i ett pressmeddelande.

Vid onsdagens sammanträde föreslog landstingsstyrelsen att en kombination av metoder ska användas. Den största delen av patienterna kommer att få mat enligt den så kallade 1,2,3 servé-modellen. Det innebär att maten direkt efter att den lagats till läggs upp i portioner på porslinstallrikar, som kyls ner för att senare värmas upp på vårdavdelningen. Patienter som vårdas på psykiatriska och geriatriska avdelningar kommer även att erbjudas varmserverad mat. Varmserverad mat ska också serveras i personalrestaurangen.

– Maten som serveras på sjukhuset är inte bara till för att patienterna ska bli mätta, det är en del av vården och viktig för tillfrisknandet. Därför vi har utrett frågan grundligt, säger Johan Edstav (MP), förste vice ordförande i landstingsstyrelsen.

Beslut om patientmaten och produktionsköket kommer att fattas av landstingsfullmäktige. M, L och KD reserverade sig efter att först ha yrkat på att ärendet skulle återremitteras. De efterfrågade en uppdaterad ekonomisk kalkyl, en utredning när det gäller miljöpåverkan och att samtliga ledamöter ska få en redogörelse för den nuvarande tillagningsmetoden och resultatet från den senaste patientmatsenkäten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om