– Under hökens vingar kom!
Matilda Lindblad från klass 5c leder ta fatt-leken som får ett 40-tal glädjerusiga barn att springa fram och tillbaka över skolgården. Det gäller att inte fastna i klorna när man springer förbi Matilda eller någon av hennes medhjälpare. Hon är en av de lite äldre eleverna på skolan som numera hjälper till som aktivitetsvärd på rasterna.
– Det är roligt. Det är massor av elever som vill vara med!
Målsättningen med aktivitetsvärdar är att de mindre eleverna ska ha någon att se upp till och känna sig trygga och sedda på skolgården.
Sjuåriga Elin Larsson tycker att de äldre eleverna i gula västar är bra att ha på skolgården:
– Man kan säga till dem om någon har gjort illa sig.
Jämnåriga Ellen Holmberg fyller i:
– De hjälper de vuxna och om någon blir ledsen och känner sig utanför så hjälper dom till.
Har du någon favorit bland värdarna?
– Nej, alla är lika snälla.
Solen lyser på skolgården där det skrattas och stojas. Några elever går på styltor, några andra studsar en basketboll i asfalten och borta vid redskapsboden ringlar sig en lång kö av elever. Kanske är kön extra lång i dag eftersom UNT:s fotograf står där och tar bilder ...
Björklinge Kyrkskola, med cirka 400 elever från förskoleklass till årskurs fem, är en av många skolor som försöker jobba målinriktat med kraven i skollagen och diskrimineringslagen. Kamratstödjare har funnits i flera år, men under hösten har man även kommit i gång på allvar med aktivitetsvärdar. Det är ett par exempel på hur skolan försöker arbeta mot kränkningar och trakasserier.
– Har eleverna saker att göra så blir det ett annat klimat med mindre konflikter och mobbning. Vi tycker att vi haft en lugnare start på hösten, säger skolans rektor Kristina Söderlund.
På skolgården får de äldre eleverna hålla ögonen öppna så att ingen går ensam. Alla tecken på kränkningar och trakasserier ska rapporteras till skolans personal.
Kamratstödjaren Alva Lindberg som går i klass 4c tycker att hon har en viktig uppgift.
– Det känns bra att hjälpa dem som blir mobbade. Man känner sig stolt när man lyckas.
Elvaåriga aktivitetsvärden Jasmina Grandin hjälper till i redskapsboden denna dag.
– Det är fantastiskt roligt. Man jobbar med barn och de är ganska gulliga.
Varje klass väljer ut vilka elever som ska vara aktivitetsvärdar och kamratstödjare. Elvaårige Marcus Rogefeldt är en av flera elever som fått gå en utbildning hos organisationen Friends och lärt sig mer om hur man arbetar mot mobbning. Marcus berättar att han flera gånger stoppat mobbning på skolgården, bland annat när en flicka blev retad för att hon klippt håret.
– Vi har lärt oss att det är viktigt att hjälpa till. Det är stor skillnad mot att inte göra något.
För skolan handlar det om att i ord och handling visa att man arbetar mot bland annat mobbning.
– Jag tycker att det här väckt oss och andra skolor att arbeta mer aktivt mot kränkningar och trakasserier och följa upp arbetet på ett annat sätt än tidigare, säger Kristina Söderlund.
Så småningom ska skolan utvärdera om insatserna på skolgården givit önskad effekt.
– Min känsla är att det vi fått i gång bidrar till något väldigt positivt.
.