Installationen ägde rum i universitetshusets aula. Efter det var det bankett och bal på Uppsala slott. Redan en halvtimme innan var många på språng iklädda svarta frackar och färggranna långklänningar.
– Det är så spännande. Det är första gången som vi har såna här kläder på oss. Långklänning och frack, säger Maud Waters och Tomas Engström från Mora i Dalarna som är på plats för att fira sonen som blir professor.
De har en träskofabrik utanför Mora. Men sonen Rafael Waters valde en akademisk karriär framför skotillverkningen.
– Jag har hela tiden trott att han skulle gå långt. Han har alltid jobbat hårt och seriöst och doktorerade redan innan han var 30 år, säger Maud Waters glatt.
Det var dock inte givet att han skulle syssla med elektricitetslära.
– Jag drömde egentligen om att bli biolog. Samtidigt ville jag bidra till en hållbar utveckling och då är omställningen till ett nytt energisystem viktigt. Jag vill vara med den utvecklingen, säger Rafael Waters.
Att få professorstiteln beskriver han som jätteskönt och spännande.
Hur gör man för att nå ända hit?
– Man måste ha lite tur och så måste man vara intresserad och kämpa på, säger han.
Hjärtläkaren Jonas Oldgren, 54 år från Uppsala, blev professor i koagulationsforskning. Det innebär att han försöker hitta metoder som förhindrar att människor får blodproppar. Personer med förmaksflimmer löper ökad risk för det och de är många. Så hans forskning är viktig.
– Svensk sjukvård har med än 300 000 patienter med förmaksflimmer, 16 000 av dem får en stroke orsakad av blodpropp, en fjärdedel beror på förmaksflimret, berättar han.
Jonas Oldgren är mycket glad över att blir professor, men det har inte varit hans mål i livet.
– Jag har haft som mål att göra nytta för människor. Det var därför jag blev läkare. Att blir professor är ju den högsta befattning man kan få som forskare och det känns väldigt roligt. Jag är stolt och trodde aldrig jag skulle bli professor när jag började arbeta som läkare på Akademiska, säger han.
Gunnel Ollas, som bor utanför Avesta och pluggar nordiska språk på distans, passade på att se festligheterna.
– Jag ville se Ulla Stroh-Wollin, som blir professor i nordiska språk. Hon har skrivit en hel del av den kurslitteratur som jag läser. Nu ska jag gå in och kika lite, säger hon.
Har du själv drömt om att bli professor?
– Nej, Jag har varit försäljare av rostfritt stål vid Avesta järnverk i hela mitt liv. Nu är jag pensionär och pluggar för att jag tycker det är spännande, säger hon.