Läkarna har skrivit en protestlista där de ställer upp bakom sjuksköterskornas beskrivning om hur de tvingas bedriva vården på Akademiska sjukhusets akutmottagning.
– Det mest frustrerande är att vi inte längre har förutsättningar att bedriva en etiskt försvarbar vård som vi utbildats för att klara. Vi tingas till ständiga kompromisser som är svåra att försvara, säger akutläkaren Pouya Ghelichkhan som skrivit under protestlistan tillsammans med 29 kolleger från olika delar av sjukhuset.
På grund av platsbristen tvingas läkarna låta äldre patienter ligga kvar i akutmottagningens korridorer i upp till 15-20 timmar.
– De skulle behöva få en plats på en avdelning på sjukhuset omgående. Men vi tvingas prioritera de mest akuta patienterna före dem. De äldre blir kvar i stressiga och stökiga korridorer. Akuten är inte byggd för det, säger Pouya Ghelichkhan.
De senaste veckorna har situationen varit extra svår. De 30 läkarna beskriver i sitt protestbrev en arbetssituation där psykisk, fysisk och etisk press präglar arbetet. När personalen kommit till jobbet på morgonen den senaste tiden har mottagningen haft 10-20 patienter kvar från natten på grund av bristen på vårdplatser.
– Vi har gradvis anpassat oss till den här situationen. Vi har sprungit snabbare, jobbat smartare och tvingats kompromissa bort all omvårdnad. Vi bör kunna sitta ner och prata med våra patienter. Men det går inte, säger Pouya Ghelichkhan.
De 30 läkarna skriver att akuten har skapat en produktionsfokuserad vårdkultur där personalen räknar antalet utskrivningar och gör allt för att kunna skicka hem patienter som egentligen skulle behöva läggas in för observation.
Nu kräver läkarna krisåtgärder för att rädda den akuta situationen och anser att politikerna måste ta ett grepp på hela sjukvården. Det är inte säkert att de stora bristerna finns just på akuten. Men det är där effekterna syns mest.
Vad ska politikerna göra?
– Vi har inte mandat att diskutera specifika åtgärder. Men vi tror att de måste börja lyssna på personalen och ta ett långsiktigt ansvar för sjukvården. Att försöka lösa varje problem för sig går inte, säger Pouya Ghelichkhan.
Läkarna poängterar att kritiken inte är riktad mot chefer eller ledningen på sjukhuset. Så gott som samtliga svenska sjukhus brottas med liknande svårigheter så det är inte lönt att söka syndabockar lokalt.