Nya regler för att öppna restaurang
Från och med i dag, 1 december, slopas kravet på att den som ska starta restaurang har ett godkännande från miljökontoret. Men det är inte alla restaurangägare som applåderar de förenklade reglerna.
Yukiko Willebrand och sonen Takashi Willebrand ska tillsammans driva den nya sushirestaurangen i Saluhallen som väntas öppna under december.
Foto: Hans E Ericson
Hon är i färd med att öppna en ny restaurang i Saluhallen tillsammans med sin son Takashi. Och hon kunde förvånat konstatera att reglerna hade ändrats jämfört med när hon öppnade sin restaurang i Eriksberg 2001. Då var det en långdragen process där kommunens krav på ändringar i lokalerna gjorde att det dröjde ett år innan hon till sist kunde slå upp portarna.
- Vi har tagit hjälp av Anticimex för att lokalerna ska vara säkra och hygieniska från början, säger Takashi Willebrand.
Ett syfte med de nya reglerna är just att betona att det är företagarens ansvar att verksamheten sköts på rätt sätt. Själva reglerna och hygienkraven är desamma som tidigare. Förändringen är också en del i ett övergripande arbete där regeringen har ställt krav på olika myndigheter att förenkla för företagare.
- Tidigare fanns en viss rättsosäkerhet för företagen genom att de blev beroende av beslut från myndigheten. Nu är det företagaren som blir ansvarig ifall myndigheten har något att invända, och då finns det också ett beslut som man kan överklaga, säger Gunilla Henrysdotter, jurist på Livsmedelsverket.
Stefan Lundin, chefsjurist på Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, är positiv till de nya reglerna.
- Förut var det många som hamnade i situationen där det drog ut på tiden efter att man ansökt om godkännande. Och det gick inte att överklaga att man inte fått tillstånd. Nu blir det en omställningsperiod för företagen, och då blir det väldigt viktigt att man får råd och upplysningar av kommunen innan man startar på samma sätt som tidigare. Företagen har alltid ett ansvar för livsmedelssäkerheten, men det är viktigt att det finns en fungerande dialog mellan inspektörer och företag, säger han.
Vissa kommuner har varit oroliga för att det kommer att vara svårare för inspektörerna att kräva förändringar av restaurangerna när verksamheten redan är i gång. Men Anna Axelsson, chef för livsmedelsinspektörerna i Uppsala kommun, är inte orolig.
- Erfarenheterna från andra länder har visat att det fungerar bra och vi är trygga med det, säger hon.
FAKTA
Från 1 december ändras reglerna så att det inte längre krävs något förhandsgodkännande av lokalerna för livsmedelshantering. De enda undantagen som finns kvar är mejerier och slakterier som också fortsättningsvis behöver ett tillstånd innan de startar.
Den som nu vill öppna en restaurang behöver bara anmäla det till kommunens miljö- och hälsoskyddskontor. Efter att man startat görs sedan en inspektion, hur snart beror på hur känslig verksamheten bedöms vara.
Från 1 december ändras reglerna så att det inte längre krävs något förhandsgodkännande av lokalerna för livsmedelshantering. De enda undantagen som finns kvar är mejerier och slakterier som också fortsättningsvis behöver ett tillstånd innan de startar.
Den som nu vill öppna en restaurang behöver bara anmäla det till kommunens miljö- och hälsoskyddskontor. Efter att man startat görs sedan en inspektion, hur snart beror på hur känslig verksamheten bedöms vara.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!