Nya regler för barnmedicin
De mediciner som ska ges till barn måste läkemedelsföretagen nu också ha låtit testa på barn. Det enligt nya EU-regler som välkomnas vid Läkemedelsverket i Uppsala.
Marie Johannesson vid Läkemedelsverket är docent i barnmedicin och hon ingår i en grupp av experter som nu ska börja kontroller att de nya reglerna efterföljs.
- Som barnläkare tycker jag att det här verkligen är på tiden. Dels behövs det fler bra läkemedel för barn, dels finns det en risk både för överdosering och underdosering när barn behandlas med medicin för vuxna, säger hon.
I de flesta fallen handlar det om underdosering eftersom läkaren är rädd för att ge för kraftig dos, menar Marie Johannesson.
- Det kan ju handla om smärtstillande medicin där det finns en risk för att det blir för liten effekt eller om antibiotika. Det är viktigt att det görs studier på hur barn tar till sig de här medicinerna. Barn är inte små vuxna utan har organ som inte är färdigutvecklade.
En viktig grupp som berörs av den nya ordningen är barn med kroniska sjukdomar som barn tidigare dog av i mycket större utsträckning. När de barnen lever längre än tidigare med sina sjukdomar uppstår också nya symptom.
- Och i dag vet vi inte om symptomen kommer från sjukdomen eller om det är biverkningar av medicinen, säger Marie Johannesson.
Testerna kommer endast att ske på barn som redan får medicinbehandling och de kommer att föregås av noggrann genomgå av en etisk kommitté.
- Det är svårt och komplicerat att göra läkemedelstester på barn. En anledning till att det här har dröjt är att det har ansetts oetiskt att göra tester på små barn. Men nu har det slagit om och i stället är uppfattningen att det är oetiskt att ge medicin till barn utan att de först har testats, säger Marie Johannesson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!