Enkelt uttryckt går hyresmodellen med så skallad funktionshyra går ut på att effektivisera kommunens användning av skollokaler. Uppsala kommuns ersättningssystem med en peng för varje elev i kombination med varierande elevkullar och konkurrens från friskolor har gjort att den kommunala skolan måste skaffa sig bättre kontroll över sina lokalkostnader.
– Den hyresmodell vi har i dag tar ingen hänsyn till lokalernas standard, om de är bra eller effektriva. Den skapar heller ingen buffert för nyinvesteringar. Därför måste vi ha en ny, säger Lena Lundkvist vid Fastighetskontoret som arbetat med förslaget.
I dag har kommunen självkostnadshyra. Den varierar kraftigt mellan olika skolor. Med den nya modellen ska hyran sättas i tre nivåer som ska avspegla skollokalernas funktion och kvalité. Det innebär att skolor som har moderna och effektiva lokaler kommer att få betala högsta hyra. De som har sämre lokaler lägst.
En förvaltning som deltagit i processen med att ta fram hyresmodellen är vård och bildning. Johan Aulin som är lokalansvarig ställer sig frågande till flera punkter i det slutliga förslaget. Bland annat vad som händer med hyreskostnaden för skolor som totalrenoveras eller nybyggs. I de fallen är det meningen att kommunen centralt ska stå för 90 procent av kostnaden som överstiget skolans hyra under tio år. Skolan får betala resterande 10 procent under samma tid.
– Effekterna av det blir sannolikt att skolan betalar högsta hyra plus tio procent till. Det innebär att hyresspannet ökar till över 500 kronor per kvadratmeter. Det kan motsvara kostnaden för upp till sex lärartjänster på en skola med 500 elever jämfört med skolor som inte har lika hög standard. Om hyreskostnaderna blir för stora så kan de slå mot lärartätheten och resultaten i skolan, säger han.
Enligt Lena Lundkvist är tanken att de moderna lokalerna ska kompensera för lägre personaltäthet.
– En bra lokal är mer effektiv och kräver mindre personal, man kan optimera sina resurser, trots högre hyra, säger hon.
På motsatt sätt ska skolor med sämre lokaler och lägre hyra har råd att kompensera det med mer personal. Hela förslaget är dock kraftigt försenat. I mars 2008 fick Fastighetsnämnden i uppdrag att göra en översyn av hyressystemet. Det skulle vara klart att tas i bruk från 2009. På måndag, 32 månader senare, ska fullmäktige säga sitt.