Nya rön om grisens ursprung
Världens tamgrisar har inte alla ett gemensamt ursprung i bara några få vildsvin. Tvärtom måste människor ha tämjt vildsvin och avlat fram tamgrisar på många platser i både Asien och Europa.
Foto: Fotograf saknas!
— Våra resultat visar att det måste ha varit teknologin för att tämja vildsvin snarare än förädlade vildsvin som spreds över världen när människan gjorde grisen till husdjur, säger professor Leif Andersson vid Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala universitet.
Han är en av forskarna bakom studien, som kastar nytt ljus över hur det måste ha gått till när människorna för sisådär 10 000 år sedan påbörjade historiens allra viktigaste sociala och ekonomiska förändring genom att bli bofasta, börja odla grödor och föda upp husdjur.
Olika teorier
Det finns två huvudteorier om hur denna förändring gick till. Enligt den ena lärde sig människorna tämja vilda djur i några få områden från vilka "förädlade" husdjur sedan gradvis spreds till allt vidare geografiska områden. Enligt den andra var det tvärtom så att det var kunskapen om hur man tämjer vilda djur som spreds så att människor på många olika ställen kunde tämja vilda djur och bedriva avel med dem.
Faktaunderlaget för teorierna har dock varit mycket begränsat, i synnerhet som de vilda föregångarna till dagens husdjur i många fall sedan lång tid är utdöda.
— Här erbjuder dock genetiska analyser av grisen en unik möjlighet. Såväl tamgrisen som dess vilda anfader, vildsvinet, finns ju spridd över hela världen, säger Leif Andersson.
Avel med vildsvin i Europa
I den nya studien har forskarna analyserat DNA från cellernas "energiverk", mitokondrierna, i prover från nära 700 vildsvin och tamgrisar från vitt skilda delar av världen.
De så kallade DNA-profiler som fåtts fram på detta sätt kullkastar bland annat en vanlig teori enligt vilken tamgrisar aldrig avlats fram ur europeiska vildsvin, utan att Europas tamgrisar har sitt ursprung i "förädlade" vildsvin från dagens Turkiet, Irak och Iran.
— Genetiskt är europeiska tamgrisar mycket mer lika europeiska vildsvin än vildsvin från Mellersta Östern. Därför måste det i huvudsak ha varit avel med vildsvin i Europa som gav uppgov till europeiska tamgrisar, säger Leif Andersson.
Australiens vildsvin
På liknande sätt visar analyserna att tamgrisar ett antal gånger måste ha avlats fram ur lokalt infångade vildsvin på flera platser i Kina, Indien, Thailand och Burma, Europa och kanske också i övärlden i Sydostasien.
Men processen har inte alltid gått i bara en riktning. En allmän uppfattning är att det varken fanns vildsvin eller tamsvin i Australien förrän europeerna kom dit på 1600-talet. De svin som lever vilt på flera platser i nordöstra Australien i dag anses därför härstamma från förvildade europeiska tamsvin.
— Våra analyser visar att vissa australiska "vildsvin" i själva verket härstammar från Sydostasien. Kanske kom de dit redan före europeernas ankomst, men troligare är att europeerna tog med dem på sina skepp när de i Burma eller Thailand bunkrade upp livsmedel för den fortsatta färden, säger Leif Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!