Det visar forskare vid Tammerfors universitet och Uppsala universitet i en studie, som undersökt hjärnprover från 125 män som obducerats vid det finska rättsmedicinalverket.
– Våra resultat är intressanta, men betydligt mer forskning måste göras innan vi vet om öl kan bidra till att minska risken för att utveckla Alzheimers sjukdom, säger professor Irina Alafuzoff vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet.
Frågan om alkohol och demens är kontroversiell. Forskarvärlden är enig om att hög alkoholkonsumtion är en riskfaktor för demens, men när det gäller effekterna av en låg- eller måttlig alkoholkonsumtion finns ingen sådan samsyn. Utifrån så kallade epidemiologiska studier hävdar en del forskare att regelbunden måttlig alkoholkonsumtion rentav kan skydda mot alzheimer och andra demenssjukdomar.
Männen i den nya studien hade dött plötsligt och när de obducerades för att hitta orsakerna till dödsfallen togs hjärnprover på dem. Efter dödsfallen besvarade anhöriga frågor om männens livsstil, bland annat om deras alkoholkonsumtion.
Utifrån dessa uppgifter har forskarna undersökt om förekomsten av så kallade amyloida plack i hjärnan skiljer sig mellan män som brukar dricka alkohol och män som inte gör det.
Amyloida plack är abnorma, trådliknande inlagringar av proteinet a-beta. Patienter med Alzheimers sjukdom brukar ha omfattande amyloida plack i hjärnan, men även äldre personer utan några symtom på demens har ofta åtminstone en del sådana förändringar i hjärnan.
I drygt vart femte hjärnprov fanns spår av amyloida plack och som väntat ökade förekomsten av sådana förändringar med stigande ålder. Plack var ungefär lika vanligt bland män som brukade dricka vin eller starksprit som bland män som hade levt alkoholfria liv. Däremot skilde öldrickarna ut sig som en grupp med lägre förekomst av amyloida plack jämfört med såväl absolutister som vin- och spritkonsumenter.
– Om detta skulle spegla ett orsakssamband måste det alltså vara någon annan faktor i ölen än alkoholen som hjälper till att skydda mot plack. Öl innehåller till exempel rätt mycket B-vitamin, som i en del epidemiologiska studier kopplats till sänkt risk för demens. Förhoppningsvis kan studier på genförändrade möss ge kunskap om öl liksom B-vitamin i sig verkligen motverkar uppkomsten av amyloida plack, säger Irina Alafuzoff.
Studien är publicerad i tidskriften Alcoholism Clinical and Experimental Research.