Det är ett lätt duggregn som vid lunchtid möter de nya soldaterna vid Luftstridsskolan. Inne i serviceförrådet står ett tiotal av dem i kö för att få ut den utrustning som det militära livet kräver. Det handlar om allt från strumpor, kalsonger och trosor till skyddshjälm och vitfärgad vinterjacka.
– Det är en salig blandning kläder, säger Desirée Kolmodin Palm och trycker ner plagg efter plagg i den väska hon fått också fått tilldelad sig.
Hon är en av de 109 nya soldater som i nio månader framöver ska genomgå militär grundutbildning vid Luftstridsskolan i Uppsala.
– Det ska bli en rolig utmaning. Annorlunda än kontorsjobbet jag har nu, säger hon.
Av de 109 soldaterna har de allra flesta sökt sig till det militära frivilligt – däribland Desirée Kolmodin Palm. Ett tiotal av de nya rekryterna är emellertid enligt lag skyldiga att genomföra militär grundutbildning. Anledningen är att regeringen i fjol beslutade att återinföra värnplikten, som en del av totalförsvarsplikten.
Det beslutet innebär dessutom att den som nu påbörjar militär grundutbildning är tvungen att slutföra den.
– Tidigare kunde rekryterna avbryta utbildningen när de ville. För att kunna hoppa av nu krävs väldigt speciella skäl, för både frivilliga och ”pliktade”, säger kompanichef Mattias Lundgren.
Robert Nylén är överste och chef för Luftstridsskolan. Han tycker att återgången till värnplikten är positiv, då han anser att det på ett annat sätt än frivilligsystemet samlar människor från alla delar av samhället.
– Vi ska vara förankrade i det svenska samhället och värna demokratin och freden. Militären ska inte vara ett kall för bara några få.
Han hoppas också att Uppsalaborna ska märka av att garnisonen växer.
– Det ska inte vara konstigt att se militärer och militärfordon ute i samhället. När vi genomför vårt uppdrag ska vi synas, inte jobba i det fördolda, säger Robert Nylén.
Att de nya rekryterna består av både frivilliga och så kallade ”pliktade” soldater innebär inte att de behandlas olika, menar Mattias Lundgren. Och även om befälen ibland behöver ryta till anser han att bilden av en högröd, skrikande officer inte stämmer särskilt väl överens med verkligheten.
– Vår förhoppning är att de nya rekryterna ska vilja jobba i Försvarsmakten efter utbildningen. Och man kan ju inte bete sig hur som helst mot framtida kollegor.