Nya stöldskydd minskar antalet bilstölder
Bilstölder och andra bilrelaterade brott fortsätter att minska kraftigt i Uppsala län. På bara några år har stölderna mer än halverats.
- Det är fråga om en dramatisk nedgång som sannolikt saknar motstycke bland de större brottskategorierna, konstaterar Henrik Santesson, utredare på Brottsförebyggande rådet (Brå), där statistiken för 2006 sammanställts.
Startspärrar förklaringen
I riket som helhet har antalet bilstölder minskat från 45 000 till 26 000 på fyra år. Den vanligaste förklaringen till nedgången är att moderna bilar utrustas med allt bättre lås och stöldskydd. De elektroniska startspärrarnas inträde från mitten av 90-talet lyfts fram som den enskilt viktigaste orsaken. Henrik Santesson tror att antalet stölder kommer att fortsätta nedåt, i takt med att äldre bilar skrotas:
- Om fem, sex år har nittio procent av bilparken dessa stöldskydd. Det är inte orealistiskt att vi då ser en halvering även av dagens siffror.
Dyra och tunga bilar
För den typiske biltjuven - en ung man eller en missbrukare som använder bilen för att förflytta sig själv eller stöldgods - är det nästan omöjligt att stjäla de nyare bilarna, enligt Henrik Santesson. Kvar blir främst de planerade stölderna av dyrare bilar som säljs vidare eller stölder av fordon som ska användas för annan brottslighet, till exempel som murbräckor vid butikskupper eller som flyktbilar.
- Då blir det också ännu viktigare att hålla uppsikt över bilnyckeln. Den blir ännu mer attraktiv för tjuven, säger han.
Trots nedgången är bilbrotten fortfarande en av de vanligaste brottstyperna och utgör närmare 15 procent av den totala mängden anmälda brott. Bilstölderna klaras sällan upp även om de allra flesta stulna bilar så småningom återfinns, i varierande skick.
Den stadiga nedgången har ingen motsvarighet i lägre försäkringspremier för bilar. Enligt försäkringsbolagen står stölderna bara för en liten del av ersättningarna. De stora kostnaderna gäller person- och vagnskador.
FAKTA
Antal anmälda bilstölder i Uppsala län:
2002: 1217
2003: 913
2004: 859
2005: 692
2006: 567
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!