Nya trenden: Uppsalapolisen utreder fler brott

Lokalpolisområdet Uppsala/Knivsta utreder allt fler brott. Det framgår av statistik för årets fem första månader.

Foto: Johan Nilsson/TT

Uppsala2017-06-16 18:26

Under årets fem första månader har 1 012 ärenden utretts och skickats vidare till åklagare. Den siffran var under samma period i fjol 765 vilket ger en ökning på 32 procent. Jale Poljarevius, chef för LPO Uppsala/Knivsta, är nöjd med siffrorna:

– Vi började se den här förbättringen redan i augusti i fjol när vi införde ett mer medarbetardrivet arbetssätt, säger Poljarevius som också framhåller vikten av det nära och goda samarbetet med åklagare.

Den huvudsakliga uppgiften för LPO Uppsala/Knivsta är att utreda mängdbrott som exempelvis skadegörelse och trafikbrott. Enligt Jale Poljarevius står sådana brott samt narkotikabrott för 80–85 procent av de ärenden som utretts och gått vidare till åklagare.

Jale Poljarevius värjer sig mot den kritik som ibland riktas mot polisen – att brott som är enkla att utreda prioriteras på bekostnad av grövre och mer svårutredda brott. Motivet skulle vara att polisen på så sätt kan redovisa bättre siffror.

– Det vore tjänstefel att jobba så. Det är självklart att grova våldsbrott måste prioriteras och få stora resurser, säger han.

Samtidigt avslöjar Svenska Dagbladetatt den ökning av utredda brott som Polismyndigheten redovisar i riket som helhet för perioden januari–maj nästan enbart utgörs av lättutredda brott som narkotikabrott och trafikbrott.

I Polisområdet Uppsala, som omfattar hela Uppsala län, ser siffrorna likartade ut. Det framgår av ett dokument som UNT fått tillgång till. 268 fler ärenden har redovisats för årets fem första månader, en ökning med 12 procent. Av dessa är den absoluta majoriteten narkotikabrott, bedrägeribrott och trafikbrott. Ser man till våldsbrott och tillgreppsbrott redovisas färre ärenden än samma period i fjol.

Mängdbrott

Brott som är vanliga och där förundersökningen oftast leds av polisen. Av alla anmälda brott är cirka 75 procent mängdbrott.

Brotten som räknas som mängdbrott är bland annat:

Bilstölder, cykelstölder och butiksstölder

Inbrott

Skadegörelse

Bedrägerier

Misshandel

Olovlig körning och rattfylleribrott

Källa: polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om