Nya vitesförelägganden mot Lövsta Kött

Slaktkroppar som förs ihop och bristande rengöring av redskapen. Det är några brister som gör att Livsmedelsverket på nytt beslutar om föreläggande mot Lövsta kött.

Slakteriet Lövsta Kött har fått flera föreläggande på grund av brister i hygienen.

Slakteriet Lövsta Kött har fått flera föreläggande på grund av brister i hygienen.

Foto: Tomas Lundin/arkiv

Uppsala2021-06-16 17:00

Slakteriet Lövsta Kött utanför Uppsala har genom åren fått flera vitesförelägganden av Livsmedelsverket. Nu får företaget ytterligare två förelägganden som förenas med viteskrav.

Vid två inspektioner under våren upptäcktes att personalen sköt ihop slaktade svinkroppar innan de besiktigats. Det här riskerar att överföra bakterier. Därför får företaget nu ett föreläggande om att åtgärda bristerna. Om föreläggandet inte följs utdöms ett löpande vite om 20 000 kronor per månad.

Vid ett kontrollbesök den 21 april konstaterade Livsmedelsverket att utrustningen för rengöring av redskapen inte höll tillräckligt hög temperatur. Detta är brister som konstaterats vid flera tidigare inspektioner. Därför beslutade nu Livsmedelsverket om att ansöka om ett engångsvite. Det nya föreläggandet förenas också med ett löpande vite om 20 000 kronor varje påbörjad månad som beslutet inte följts. Problem med för låg temperatur på reningsutrustningen har konstaterats både 2018 och 2019

Tidigare har brister även handlat om att kött förvarades i trasiga plastpåsar samt att det fanns hål i dörrarna som gnagare kan ta sig igenom.

Lövsta Kötts vd, Dirk van der Krogt, vill inte ställa upp på en intervju. I ett mejlsvar skriver han: "Vi har 25 fristående sterilisatorer på Lövsta kött. Under resans gång har de bytts ut från analoga till två olika typer av digitala system med displayövervakning. Nästa steg är ett automatiskt larmsystem."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!