Nyanställda i hemtjänsten kontrolleras sällan

Varje år får polisen in ett antal stöld- och bedrägerianmälningar där misstankar mot hemtjänstpersonal finns. — Det är förunderligt att man inte har den här kontrollen redan i dag med tanke på hur många som är i behov av att andra människor ska komma in i deras hem. Det säger Christer Nordström, polisens presstalesman, som läser alla polisanmälningar som kommer in.

Anders Eriksson från hemtjänsten besöker Helena Johansson.

Anders Eriksson från hemtjänsten besöker Helena Johansson.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2006-07-07 00:00
Något exakt antal anmälningar är svårt att beräkna då alla typer stöldanmälningar hamnar i samma hög.
— Ibland sker också smygstölder under tiden som hemtjänstpersonal jobbar hemma hos en gammal människa. De lämnar ytterdörren olåst och tjuven kan smyga in. Personalen blir anklagade för stölden fast de är helt oskyldiga, säger Christer Nordström.

Unga studenter
I praktiken får vem som helst söka sommarjobb hos hemtjänsten. Ofta rör det sig om unga studenter. En del kommer tillbaka till samma ställe år efter år. Vikariernas bakgrund är ofta helt okänd sånär som på referenserna i ett CV.
Randi Graungaard förmedlar timvikarier till äldreomsorgen i Uppsala. Hon har många års erfarenhet av personalrekrytering.
— Då och då dyker det upp röt­ägg inom vården. Det vore klokt att införa utdrag ur polisregistret när man nyanställer eller tar in vikarier. Detta är min personliga åsikt, säger Randi Graungaard.
Hon har själv gjort en del efterforskningar när hon blivit misstänksam och känt att någon person har behövts kollas upp lite extra.

Massrekrytering
När semestervikarier anställs är det massrekrytering som gäller.
— Det är ändå viktigt att rekryteringen görs noggrant. De som sköter anställningarna måste ta sig tid och kolla upp referenserna som finns i ansökningarna, säger Britt Luttinger, personalchef inom Uppsala kommun, vård och bildning.
Hon berättar vidare att det på personalchefsnivå i år har förts diskussioner om att kräva utdrag ur belastningsregistret när man nyanställer.
Inga beslut är dock fattade.
— Inom skola och barnomsorg däremot är det ju lagstadgat. Där krävs alltid registerutdrag då ny personal ska anställas, säger Britt Luttinger.

Nyanställda kan kontmrolleras
Johan Steinbrecher är områdeschef för patrull- och jourverksamheten i Uppsala kommun. Han tror inte att det vore så lyckat att börja ta registerutdrag på redan anställd personal.
— Att göra det retroaktivt, så att säga, skulle nog kännas kränkande för gammal personal. Däremot är det okej i samband med en nyanställning. Det är viktigt att den som ska anställas får tydlig information från början vad som gäller, säger Johan Steinbrecher.
Som ett led i kvalitetsutvecklingen inom äldreomsorgen i Uppsala kommun tycker han att registerutdrag ur belastningsregistret vore ett bra inslag.

"Det finns bättre sätt"
Anders Eriksson, 25 har jobbat hos hemtjänsten som sommar- och helgvikarie i tre år. Han trivs och skulle inte ha något emot att lämna ifrån sig ett utdrag ur belastningsregistret om arbetsgivaren skulle kräva det.
Anders Eriksson är inne på sitt tredje år på gymnasielärarutbildningen. Under den tiden har han jobbat extra inom hemtjänsten men aldrig råkat ut för att någon vårdtagare har varit misstänksam mot honom.
— Många äldre blir oroliga framåt sommaren. De vet att det ska komma många nya vikarier som de inte alls känner, säger Anders Eriksson.
UNT: Tror du på idén att införa registerutdrag från belastningsregistret för dem som nyanställs inom äldreomsorgen?
— Både ja och nej. Jag har ingenting emot det, men jag tycker att det finns bättre sätt att förbättra vården.
Som vadå?
— Skapa bättre arbetsförhållanden. Ge de timanställda fasta tjänster. Det är sorgligt att se alla människor som får hanka sig fram som vikarier år ut och år in. Och höja lönerna förstås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om