Det visar nya resultat från den så kallade Ulsamstudien i Uppsala, som publiceras i facktidskriften Journal of the American Geratric Society.
– Vi känner till många hälso- och livsstilsfaktorer som ökar chanserna att leva länge, men just rökfrihet och normalvikt i medelåldern verkar dessutom förbättra möjligheterna till det självständiga åldrande utan omfattande hjälpbehov, så som de flesta av oss säkert önskar, säger geriatrikläkaren och doktoranden Kristin Franzon vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.
Ulsamstudien omfattar 2 293 medelålders män i Uppsala, som sedan början av 1970-talet har följts upp med upprepade hälsokontroller och livsstilsenkäter. Nära 40 år efter att studien startade levde fortfarande 866 – 37 procent – av männen och hade upplevt sin 85-årsdag, en anmärkningsvärt hög siffra med tanke på att den förväntade medellivslängden för män när de föddes var bara 60 år.
– Glädjande är också att nära tre fjärdedelar av männen som blev så gamla bodde kvar hemma, fortfarande klarade vardagssysslor som att klä sig och sköta sin egen hygien, gå ut och promenera utan att behöva någon annans hjälp och inte hade någon demensdiagnos, säger Kristin Franzon.
En rad tidigare studier har visat att högt blodtryck, höga blodfetter, rökning, fetma och en låg grad av fysisk aktivitet är riskfaktorer för ohälsa och död. Som forskarna förväntat sig var chansen att leva länge och uppnå sin 85-årsdag betydligt lägre för männen som redan i medelåldern haft en eller flera av dessa riskfaktorer än för männen som då hade normala blodtryck och blodfetter, inte rökte, var normalviktiga och fysiskt aktiva på fritiden.
Men i slutänden var det alltså bara rökfrihet och ett normalt BMI-värde i medelåldern som också hade ett tydligt samband med en ökad chans till att både leva mycket länge och ha tillräckligt många kvarstående kroppsliga och intellektuella funktioner för att själv klara de flesta vardagssysslor.
– Till skillnad från vad vi hade förväntat oss fann vi inget tydligt samband mellan en hög grad av fysisk aktivitet på fritiden i 50-årsåldern och ökad chans till detta önskvärda självständiga åldrande. Kanske är förklaringen att fysisk aktivitet är en färskvara som måste underhållas hela livet för att också öka chanserna till oberoende åldrande. Detta måste undersöka närmare i fortsatta studier, säger Kristin Franzon.
Hälften av männen i Ulsam-studien rökte när de var 50. Nästan lika många, 47 procent, var överviktiga. Sju procent hade så kraftig övervikt att de passerat BMI-gränsen 30 för uttalad fetma.
Sedan dess har förekomsten av rökning och övervikt utvecklats i motsatta riktningar. Av dagens 50-åringar är ”bara” 15 procent rökare, men hela 64 procent är överviktiga, varav 13 procent är feta. Ökningen av övervikt och fetma är likartad i större delen av världen.
– En minskning av den globala fetmaepidemin skulle både kunna öka chanserna att leva länge och att åldras med bevarat oberoende. För att fler ska leva långa och friska liv är det också viktigt att ytterligare pressa tillbaka rökningen i samhället, säger Kristin Franzon.