En rättegång pågår i Stockholms tingsrätt mot en 54-årig man. Han åtalas bland annat för att ha deltagit i en massaker som dödade 10000 personer under en gudstjänst i Rwanda. 1994 arbetade han för FN:s enhet för fredsbevarande operationer och för flera hjälporganisationer.
Det är detta och många fler händelser under folkmordet i Rwanda som Camilla Mourad och Ingrid Carling vill veta mera om under sin runt nio veckor långa vistelse i landet.
- Tanken är att vi ska resa runt i Rwanda, besöka olika organisationer, kris- och trauma centrum, radio samt civilbefolkning för att göra intervjuer, ta bilder och filma. Vi vill få en överblick över det som hände. Vi vill höra kvinnorna själva berätta, säger Ingrid Carling.
Deras syfte med resan är att ta lärdom av händelsen och sprida kunskapen vidare till människor, främst ungdomar här i Sverige. Projektet har de döpt till "Spread the word" och de studerar på Röda Korsets folkhögskola i Stockholm.
Ingrid och Camilla lärde känna varandra på skolan. De hade intresset för kvinnofrågor gemensamt och båda hade bland annat sett filmen Hotell Rwanda, en berättelse om en hotellchef, själv hutu men gift med en tutsi, som räddade livet på tusentals människor i huvudstaden Kigali under folkmordet.
De har stora erfarenheter av resor och av möten med människor. Camilla, som bor i Sigtuna, flyttade efter gymnasiet till Sao Paolo i Brasilien för att arbeta som volontär på ett barnhem.
Ingrid har varit bland annat i Kenya i Mombasa och redan där talat med kvinnor som upplevt folkmordet i Rwanda.
- De uppmanade mig att själv resa dit och när jag kom hem började jag läsa på om landet och sökte mig sedan till Röda Korsets skola, säger Ingrid Carling.
De har kontakt med en journalist från Rwanda. Hon går på samma skola och eventuellt följer hon med på projektresan.
- När vi pratade med henne om filmer vi sett kring Rwandas folkmord sade hon att verkligheten var mycket värre. Det gjorde att jag ännu mer ville resa dit och förstod hur viktigt detta projekt skulle bli, fortsätter Ingrid.
- När vi kommer hem och håller våra föreläsningar och visar våra bilder vill vi säga att så här långt kan våld gå. Det är viktigt att sprida den kunskapen, säger Camilla Mourad.
De har varit i kontakt med Rwandas ambassad och fått rådet att ta kontakt
med kvinnor som redan vågat prata.
- Vi känner en stor respekt för att kvinnor kanske inte vill prata med oss, det river upp gamla sår, säger Ingrid.
- Barn är extremt sköra och kan till exempel ta till våld om de själva blivit utsatta för våld, säger Camilla.
De båda utstrålar en stor portion seriositet och nyfikenhet kring sitt projekt. Just nu söker de pengar för projektet och sponsorer. De har gjort avtal med bland andra Solna ungdomscafé, varifrån de fått pengar. I gengäld ska de sätta upp sin fotoutställning där och hålla ett föredrag.