Nyord har svårt att rota sig

Har du haft ett "bekymringssamtal" med polisen på sistone? Då är du i takt med tiden: det är ett av orden på Språkrådets nyordslista för 2008. Men lingvisten Fredrik Lindström tror att nyorden får kortvariga liv.

Uppsala2008-12-30 16:52
Sedan 2000 har Språkrådet vid nyår tagit fram en lista på de nya ord som har bildats det gångna året.
- Listans syfte är att visa att det faktiskt bildas nya ord. Den ska också återspegla vad som har hänt under året, säger Birgitta Lindgren på Språkrådet.
Enligt Språkrådet representerar ord som "bloggbävning", "burkini" och den Uppsalaaktuella "plastisen" 2008 på bästa sätt. Men vilken roll kan en lista av den här typen spela för det svenska språket?
- Jag har inget emot Språkrådet, men när de försöker ta ansvar för svenskan fungerar de lite som en respirator för patienten, det vill säga det svenska språket.. Det är bättre än att det dör men språket borde ta hand om sig självt, säger lingvisten Fredrik Lindström.

På Språkrådets listor från tidigare år finns flera ord som fortfarande används i dag, som Foppatoffel (2007), bloggosfär (2006) och snackis (2005). Men många har också försvunnit ur det dagliga talet, exempelvis förortare (2007), legga (2006) och lokator (2004). UNT ger Fredrik Lindström uppgiften att gissa vilka av årets ord som kommer att leva kvar, men det är inte många.
- Jag dissar (i Saol sedan 2006, reds anm.) nog de flesta orden. Jag tror ju inte att språket har ett eget liv; huruvida ett ord överlever inte beror inte så mycket på själva ordet som på företeelsen den beskriver. Blir den populär blir ordet det också.

Att substantiven dominerar listan är inte enbart en följd av att det är ordklassen med flest ord.
- Många ord kommer från journalister som har behov av att hitta på ord som de kan bygga upp en artikel på. Det ligger lite i sakens natur att de hittar på substantiv som Språkrådet sedan plockar upp.
Ordet "bekymringssamtal" - i meningen ett samtal oroliga föräldrar har med polisen - tror Fredrik Lindström får ett kort liv.
- Det låter som ett typiskt Språkrådet-ord. Det är som häromåret då de hade med "Lasse Berghagen-vin" på listan, säger Fredrik Lindström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om