Nyrenoverad kvarn utan verksamhet
I maj ska renoveringsarbetet vid Kvarnbo kvarn i sydvästra Uppsala vara färdigt. Men trots flera förslag vet ingen vad det ska bli av den. Beslut från kommunen kommer att dröja åtminstone till hösten.
Ronny Ivarsson och de fyra andra snickarna kommer att vara klara i maj.
Foto: Pelle Johansson
- De var som kaffesump, man kunde ta isär dem med bara fingrarna, säger Sören Strand, en av fem snickare som på uppdrag av kommunen arbetar med att renovera kvarnen.
Snickarna påbörjade arbetet i november förra året. Enligt planerna ska de vara färdiga i maj. Men kvarnens skick var mycket värre än de föreställt sig. Snickaren Ronny Ivarsson berättar att det var först när det blev plusgrader som de förstod hur illa ställt det var med golvet på vinden.
- Vi insåg att det vi gått på bara var isoleringen som frusit till is, säger han och förklarar att de fick passa sig så att de inte gick på någon blöt fläck för då skulle de gå rakt igenom golvet.
Kostnaden för renoveringen beräknas bli upp till 450 000 kronor och än så länge är det inte klart vad det ska bli av kvarnen. Det beslutet kan dröja.
- Syftet var främst att rädda kvarnen så att den inte for ner i forsen. Nu kommer den att kunna stå i hundra år till, säger Anders Bretz från Uppsala kommun.
Till hösten ska kommunen utreda om det kanske finns någon hembygdsförening som är intresserad av att engagera sig i Kvarnbo kvarn. Men Anders Bretz tror att det kommer dröja åtminstone ett år innan det blir någon ny verksamhet i huset.
Kvarnbo kvarn är ett stycke kulturhistoria. De första folkbokförda på adressen var kvarndrängar och de finns antecknade redan 1766. Nu står den gamla kvarnen vid Kvarnbo som ett paket inslaget med byggnadsställningar och presenning. Den har inte varit i gång sedan 1946. Trots att det redan 1979 gjordes upp en skötselplan har kvarnen tillåtits förfalla.
- Det handlade väl om pengar, pengar, pengar, som alltid, säger Ronny Ivarsson.
Under veckan röstade kommunfullmäktige nej till en motion om att göra en utställning om Uppsalas kvarnhistoria i kvarnen.
- Vi funderar på att lägga en ny motion för vi tycker att det skulle vara så roligt att lyfta den delen av arbetarhistorien. Uppsala var ju en riktig kvarnstad innan den blev känd som universitetsstad, säger Emma Wallrup, (V), som var med och lade motionen.
Enligt byggnadsarbetarna vill många förbipasserande att det ska bli ett kafé här, men det ena utesluter inte det andra.
- Det här är som ett museum med grejer både härifrån och från Ulva kvarn. Det vore fint om man kunde återställa det, säger Ronny Ivarsson och gör en svepande gest med handen över ett virrvarr av metallstänger och kugghjul i källaren.
Han pekar på ett av kugghjulen och förklarar att många av dem inte är gjorda av metall utan av trä. Det var så man gjorde förr.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!